Kijkpatronen

5 manieren om kijkpatronen te beïnvloeden

Een kijkpatroon is de manier waarop je naar een website kijkt. Wat scan je als eerst? Waar focust je aandacht daarna op? Volgens Nielsen Norman Group scant 79% van de gebruikers een webpagina. Zij lezen dus niet elk woord, maar bekijken verschillende websites en besluiten op basis van hun eerste indruk welke website aansluit op hun wensen. We zetten vijf aandachtspunten op een rij om de kijkpatronen van jouw websitebezoekers te sturen. Op die manier vinden zij in een oogopslag waar zij naar op zoek zijn.

1. Visuele hiërarchie

Visuele hiërarchie is de manier waarop informatie op een website wordt getoond. Als eerst wordt gekeken welke informatie op de website komt: wat is écht nodig en wat wordt weggelaten? Vervolgens is de positie van de informatie van belang. De informatie die tot het hoofddoel leidt, komt prominent in beeld. Daardoor staat de minder belangrijke informatie wat meer verstopt. Belangrijk, want een gebruiker kan zich maar op één ding tegelijk focussen. Kijk maar eens naar onderstaande afbeelding van een zoekpagina.

Zoekmachine Startpagina

Waar gaat je aandacht heen? Naar de afbeelding? Of de advertentie? De zoekbalk? Het kopje Regenradar / Files? Wat heb je nou eigenlijk gezien? Door de vele informatie weet je niet waar je moet kijken. Daardoor krijg je veel prikkels binnen en weet je niet wat je moet kiezen.

Kijk nu eens naar onderstaande afbeelding van een bekende zoekmachine.

Zoekmachine Google

Waar gaat je aandacht heen? Naar de grote Google-letters en de zoekbalk. Omdat de pagina weinig informatie bevat, weet je direct waar je moet kijken en wat je moet doen. Gebruikers op beide websites hebben hetzelfde doel: antwoord op hun vraag vinden. Het is sneller en makkelijker een zoekopdracht te voltooien via Google dan via Startpagina.

Je hebt nu zelf het belang van visuele hiërarchie ervaren. Plaats alleen de informatie die écht nodig is op je website. Zowel tekst als afbeeldingen en video’s. Niet alleen de hoeveelheid informatie, ook de plek van de informatie is van belang. Om dit goed te doen, nemen we een kijkje bij twee verschillende kijkpatronen.

2. F-patroon

Dit is het meest bekende kijkpatroon op websites met veel tekst. De gebruiker komt op een pagina met veel tekst en scant de website in het kijkpatroon van de letter F (en soms een E), zoals in onderstaande afbeelding.

F-patroon

Als bedrijf wil je dat je klant alle essentiële informatie op je website binnenkrijgt. Dit doe je door je content aan te passen op het kijkpatroon van de klant. Gebruik alleen de need-to-know informatie in korte stukjes tekst met duidelijke tussenkopjes. Deze plaats je op de plekken die binnen het F-kijkpatroon vallen. Het gedeelte dat buiten het F-kijkpatroon valt, laat je zo veel mogelijk leeg.

3. Z-patroon

Een ander veelvoorkomend kijkpatroon is het Z-patroon. Dit patroon wordt vooral gebruikt op websites waarbij de gebruiker een actie moet voltooien. Bijvoorbeeld een account aanmaken, inschrijven voor de nieuwsbrief of op een knop klikken.

Z-patroon

Wanneer een pagina langer is, herhaalt het Z-patroon in een zigzag. Plaats de tekst links en de afbeelding rechts en de rij daaronder andersom. Zo stimuleer je het kijkpatroon van de gebruiker. Zorg dat de call-to-actions op een hoek van het Z-kijkpatroon staan. Daar blijft de aandacht van de gebruiker namelijk even hangen. Ook hier geldt: gebruik alleen de informatie die écht nodig is. Hoe minder tekst, hoe beter.

4. Kijkpatronen sturen

Door op de juiste wijze gebruik te maken van foto’s, kan je kijkpatronen sturen. Ons brein is erop ingesteld als eerst naar mensen te kijken, ook op foto’s. Kijkt de persoon op de foto rechtstreeks in de camera, dan kijken we hen recht in de ogen aan. Maar kijkt de persoon op de foto naar links, rechts, onder of boven? Dan volgen we dit kijkpatroon en zien we wat daar staat. Kijk maar eens op onze homepagina en volg de kijklijn van Eric. Die leidt naar de titel ‘Digitaal bureau voor online vernieuwing’.

Kijklijn sturen

5. De magie van 6 woorden

Wist je dat je automatisch alle eerste en laatste drie woorden van een titel leest? Dus zorg ervoor dat de belangrijkste woorden daar staan. Of maak een titel van 5 of 6 woorden, want zelfs een scannende gebruiker leest op die manier (onbewust) de volledige titel. Als je dan ook nog eens maximaal 55 karakters gebruikt, zit je helemaal goed.

Hoe beïnvloedt jouw website je klanten om tot conversie te komen? Op welke manier kan je de kijkpatronen nog optimaliseren? Wil je dat we met je meekijken? Stuur ons dan een mailtje, of bel even. We helpen je graag!

Deel dit blogbericht via