Bij het maken van een nieuwe website komt veel kijken. Van mooie kleuren en lettertypes tot een winkelmandje waar je soepel doorheen beweegt. En van afbeeldingen die emotie oproepen tot overtuigende en duidelijk teksten. En laat dat laatste nou net centraal staan in dit artikel. Tekst is een van de onderdelen die veel impact kan maken. Schrijf je goede teksten? Dan hangen de klanten aan je lippen. Schrijf je slechte teksten? Dan haken ze af. Om sterke teksten te schrijven heb je twee experts nodig: een tekstschrijver en een UX schrijver.
Meer expertise en autoriteit dankzij de tekstschrijver
Stel je hebt een prachtige website, dan wil je dat deze veelbezocht wordt en kwaliteit uitstraalt. Dan is het belangrijk om je content op orde te hebben. In het bijzonder teksten, want die stralen expertise uit. Ook zorgen teksten dat je website in Google gevonden wordt. Maar waar haal je de tijd vandaan om dit te verbeteren? Tekstschrijvers kunnen die teksten voor jou schrijven, vaak zelfs als ghost writer. Gevolg is dat jij een betere autoriteit en reputatie hebt in je vakgebied.
Dit doet een tekstschrijver
Tekstschrijvers (ook wel: copywriters) schrijven lange stukken tekst, zoals blogberichten en ‘over ons’-pagina’s. Ook wel copy genoemd.
Ze houden zich onder andere bezig met:
- Marketing
- Doelgroeponderzoek
- SEO
- Conversie
- Onderzoek naar een specifiek onderwerp
Bij het schrijven van lange teksten is de juiste tone-of-voice belangrijk. Het moet boeiend en pakkend zijn. Zo blijft de klant doorlezen. Hoe je dat doet, lees je zometeen. Eerst gaan we het hebben over een UX schrijver. Die schrijft ook teksten, maar heeft een ander doel.
Verhoog conversie dankzij de UX schrijver
Inmiddels is je website gevuld met sterke teksten. De conversie stijgt, maar heeft nog niet het gewenste resultaat. Tijd om eens kritisch naar de kortere teksten (microcopy) op je website te kijken. Zoals de teksten op knoppen, in het menu en overige call-to-actions. Deze kleine stukjes tekst maken namelijk een groot verschil in de gebruiksvriendelijkheid. En daarmee de conversie. Maar hoe weet je welke teksten aanslaan? Zorgt een aanpassing niet juist voor minder conversie? UX schrijvers weten hier alles van.
Dit doet een UX schrijver
Een UX schrijver schrijft dus de kleine stukjes tekst (microcopy) op een website. Onder microcopy vallen de teksten op knoppen, in titels en foutmeldingen. Maar, ze doen ook onderzoek naar de juiste stukjes tekst. Ze onderzoeken wat het meest gebruiksvriendelijk is voor de doelgroep.
De microcopy moet aan een aantal eisen voldoen:
- Het moet duidelijk zijn. Er moet een doel zijn die de gebruiker uit gaat voeren.
- Het moet menselijk zijn. Je wil niet als een robot overkomen. Dat kaatst de doelgroep af.
- Het moet inclusief zijn. Niet alleen op het gebied van gender, maar ook voor mensen met een lage (Nederlandse) taalvaardigheid.
- Het moet kort zijn. Geen lappen tekst, waar geen touw aan vast te knopen is.
- Het moet consistent zijn. Gebruik je ergens het woord ‘bestellen’? Dan blijft dat op de hele website of app ‘bestellen’. En niet: kopen of aanschaffen.
Om even de eerste twee punten duidelijk te maken hebben we een voorbeeld geschreven. Welke tekst vind je duidelijker?
- System error. File 6dh_SKD</33::HUnwdDNq3 not found. Download error. [Breadcrumbs: main page/downloads/file6dh_SKD</33::HUnwdDNq3].
- Sorry, dit bestand staat niet meer op de website. Ga terug naar de homepagina of neem contact op met de projectleider.
We durven aan te nemen dat je punt 2 duidelijker vindt. Een UX schrijver vertelt ingewikkelde systeemtaal (punt 1) op een simpele manier (punt 2). Dat snapt iedereen, wat resulteert in een fijne gebruikerservaring.
Maar, UX schrijvers doen meer dan alleen functionele teksten schrijven. Ze creëeren een emotionele band tussen de gebruiker en het product. Dat doen ze door microcopy te schrijven waardoor je een glimlach op je gezicht krijgt, zoals een grappige 404-pagina. Bijvoorbeeld deze van Hema. Hier zie je dat de tekst functioneel is. “Je hebt twee opties: ga terug of naar home.” Daar bovenop zorgt de ‘mispouche…’ voor een glimlach. Deze positieve associatie vormt een emotionele band. Want zeg nou eerlijk, het is best goed gevonden toch?
Ook voor UX schrijvers is het belangrijk de jusite tone-of-voice aan te houden. Zo weet je zeker dat de teksten duidelijk zijn en de grapjes goed overkomen.
3x tips voor de juiste tone-of-voice
Het is natuurlijk handig als de tone-of-voice van de copy en microcopy op elkaar afgestemd zijn. Maar hoe weet je welke tone-of-voice aansluit bij jouw doelgroep? We hebben 3 tips voor je op een rijtje gezet, waarmee je de eerste stappen kan zetten voor je bedrijf.
- Weet wie je doelgroep is. Maak persona’s voor de verschillende segmenten binnen je doelgroep. Dompel helemaal onder in de belevingswereld van je doelgroep. Praat met mensen uit je doelgroep. Bekijk de websites, films en social media-accounts die zij bekijken. Lees de boeken, tijdschriften en blogs die zij lezen. En luister naar video’s, muziek en podcasts die zij luisteren. Zo weet je welke woorden je doelgroep gebruikt en fijn vindt.
- Bedenkt wat je als bedrijf wil uitstralen. Stel dat je doelgroep bestaat uit studenten die straattaal en afko’s gebruiken, maar je bent een formele en betrouwbare organisatie, dan kan je de plank gigantisch misslaan. Ook wil je niet te zakelijk overkomen als feestorganisatie of te moeilijke woorden gebruiken voor mensen die een lage taalvaardigheid hebben.
- Testen, testen en nog eens testen. Dankzij de eerste twee punten heb je een tone-of-voice ontwikkeld die zowel bij de doelgroep als bij jouw bedrijf aansluit. Tijd om te testen bij de doelgroep of dit ook echt aanslaat. Je kan A/B-testen inzetten, een panelgesprek organiseren of een usability test uitvoeren.
Heb je een tekstschrijver of UX schrijver nodig?
Kortom, met de juiste tone-of-voice versterken copy en microcopy elkaar. Met gevolg dat je website beter wordt bezocht (want beter vindbaar dankzij goede copy) en langer wordt bezocht (want duidelijke, leuke teksten). Tijd om kritisch naar je eigen website te kijken, om te zien wat er nog te behalen valt.
Bij Label Vier zijn we naast UI en UX design bezig met teksten schrijven, SEO en UX schrijven. Neem vooral vrijblijvend contact op om te kijken hoe we jouw website kunnen verbeteren. Vond je dit artikel interessant? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief, zodat je elke maand als eerste toegang hebt tot de nieuwste artikelen.