Als je het hebt over vindbaar zijn op internet, zouden veel mensen het antwoord op de volgende vraag wel willen weten: ‘Hoe kom ik boven in de lijst van zoekresultaten terecht?’ Helaas weet alleen Google het precieze antwoord hierop. Zij houdt haar algoritme goed geheim. Toch wordt er regelmatig onderzoek gedaan naar de zogeheten ‘ranking factors’. Dit zijn de factoren die meetellen in het algoritme van Google. Dat die een grote rol spelen is zeker, maar wat zijn ranking factors precies en welke factoren vallen daaronder? En heeft de een nog meer invloed dan de ander? SEMrush is een marketingplatform waarmee veel bedrijven hun online marketingstrategie uitwerken. Met behulp van de data die hen dit oplevert, hebben zij een groot onderzoek kunnen doen naar de invloed van ranking factors. We delen in dit artikel hun belangrijkste bevindingen met je en leggen meteen de link naar de praktijk.
Wat zijn ranking factors?
Ranking factors zijn criteria die een zoekmachine gebruikt om te bepalen of een webpagina relevant is voor een bepaalde zoekterm. Op deze manier gebruikt Google ranking factors om een bepaalde waarde toe te kennen aan een website. Op basis van deze waarde wordt de positie in de zoekresultaten vastgesteld. Een website die niet relevant is bij een zoekterm, hoort tenslotte niet boven in de lijst te staan.
Relevantie, waarde en onderwerp kunnen op veel verschillende manieren bekeken en beoordeeld worden. Daarom zijn er ook meerdere ranking factors. Google hanteert er zelfs meer dan 200. Welke dit precies zijn, is niet bekend. Om een goede strategie te hanteren, is het natuurlijk interessant om zoveel mogelijk van die belangrijke factoren te kunnen achterhalen. Dat dacht SEMrush ook. Daarom hebben zij dit onderzocht in hun ‘Ranking Factors SEMrush study 2.0’.
Ranking Factors SEMrush study 2.0
Omdat veel bedrijven via SEMrush hun online marketingstrategie uitwerken, beschikt SEMrush over een grote database. In deze database bevinden zich zowel zoektermen (keywords) als bijbehorende posities van pagina’s (met die keywords). In dit onderzoek hebben zij gebruik gemaakt van een analyse van 600.000 keywords. Ze keken hierbij naar de bijbehorende eerste 100 pagina-posities.
Natuurlijk is niet elke zoekterm even populair. Sommige bedrijven opereren in een kleine markt. Zij kunnen daardoor een hele andere tactiek hanteren dan de ‘grote jongens’. Om die reden zijn in dit onderzoek de resultaten ingedeeld in vier categorieën. Deze categorieën zijn gebaseerd op het zoekvolume van een keyword. Oftewel, het aantal zoekopdrachten per zoekterm.
- Low volume (1 – 100)
- Mid volume (101 – 1.000)
- High volume (1.001 – 10.000)
- Very high volume (10.001+)
17 ranking factors
Volgens dit onderzoek zijn er 17 factoren te achterhalen die de positie in de Google zoekresultaten beïnvloeden. In onderstaande tabel zie je een overzicht van deze ranking factors. De lijst met factoren is gerangschikt op mate van invloed.
Dit is niet het eerste onderzoek van SEMrush. Een aantal jaren geleden hebben zij ook de ranking factors onderzocht. In vergelijking met dit eerste onderzoek, zijn er deze editie 5 ranking factors bij gekomen. Dat zijn:
- Total number of referring IPs
- Presence of keyword in the backlink anchor text
- Total number of backlinks
- Total number of follow-backlinks
- Total number of various backlink anchor texts
Belangrijkste resultaten
Deze 17 ranking factors geven je een mooi overzicht van dit onderzoek. We lichten er een paar toe en zetten zo de belangrijkste resultaten voor je op een rij:
- Ondanks de extra ranking factors, is ‘direct website traffic’ nog steeds de meest invloedrijke factor. Deze ranking factor houdt in dat Google het een goed teken vindt wanneer er veel gebruikers zonder zoekmachine jouw website weten te vinden.
- Het gedrag van de bezoekers op jouw website heeft ook invloed op de ranking. Denk hierbij aan hoe lang iemand op de site is geweest, hoeveel pagina’s hij heeft bekeken en wat de algemene bounce rate is. Deze signalen geven de kwaliteit en de relevantie van een website aan.
- Backlink factoren zijn enorm belangrijk voor een goede positie in de zoekresultaten. De nieuwe factoren uit dit onderzoek zijn bijna allemaal back-link factoren. Ze delen een vijfde plaats in de lijst en hebben daarmee een flinke invloed.
- Bijna alle websites in de ‘high volume’-groep hebben een HTTPS versie. Dit is echter niet het geval voor de ‘low volume’-groep. Google ziet een HTTPS-versie van een domein als een positief teken. Dit zorgt voor een hogere ranking.
- Het is misschien wel de meest bekende manier van ‘search engine optimalization’: het toevoegen van zoektermen in de titel, meta description en inhoud van de tekst. De resultaten van dit onderzoek bevestigen de populariteit ervan. Opvallend is echter dat dezelfde data aangeeft dat deze ‘optimalisatie’ significant minder van invloed is dan de andere factoren.
Van theorie naar praktijk: waarom is dit nuttig?
Deze bevindingen zijn natuurlijk erg interessant, maar wat betekent het voor jouw in de praktijk? Waarom is dit nuttig en hoe zou jij je strategie hier op aan kunnen passen? In het onderzoek volgt bij iedere ranking factor deze link naar de praktijk. We lichten vier punten toe.
1. Backlink portfolio
Misschien wel de belangrijkste tip vanuit dit onderzoek: ‘Zorg voor een sterke backlink portfolio’. Backlinks zijn de links van de ene website naar de andere website. Wanneer er naar jouw website wordt gelinkt vanaf een populaire website, telt dat zwaarder mee. Het heeft geen zin om op willekeurige plekken een link naar je website achter te laten. In de ranking factors van dit onderzoek zie je bijvoorbeeld dat niet alleen het aantal backlinks belangrijk is, maar ook het aantal IP-adressen. Aangezien deze backlink factors elkaar beïnvloeden, heeft het weinig nut om op slechts een factor te focussen. Zorg voor een goede mix, oftewel een goede backlink portfolio.
Bedenk hierbij ook of je je in de ‘high-volume’-groep bevindt of in de ‘low-volume’ groep. De eerste groep is erg competitief. De topposities worden hier ingenomen door grote bedrijven met een indrukwekkend backlink portfolio. In de ‘low volume’-groep is de competitie iets minder heftig. Extra initiatieven om je portfolio uit te breiden zullen daar sneller zichtbaar invloed hebben.
2. HTTPS-versie
De urgentie van het implementeren van een HTTPS-versie is afhankelijk van de groep waarin je je bevindt. Hoe populairder de zoektermen waarop jij je focust, hoe groter de kans dat de topposities worden ingenomen door websites met een HTTPS-versie. Het is daardoor in deze groep bijna een voorwaarde om überhaupt kans te maken op een hoge positie.
In de ‘low volume’-groep komen HTTPS-versies iets minder vaak voor. Hierdoor vormt het een slimme mogelijkheid om je te onderscheiden van jouw concurrentie. Bij Label Vier bieden we standaard een HTTPS-versie aan.
3. Content, content, content
Dit onderzoek bevestigt wat wij al vaker zeggen: ‘De content op een website is ontzettend belangrijk’. Zowel de kwaliteit als de relevantie van de content spelen een belangrijke rol bij de ranking van een website. Het puur creëren van content om maar meer content te hebben, is dus geen oplossing. Zolang de content irrelevant is voor de zoeker, maakt het niet uit hoe lang of hoe goed het is. Het blijft irrelevant. Daarom is het belangrijk om een goede contentstrategie op te stellen en je hier ook aan te houden. Bij Label Vier hebben we veel ervaring met het ontwikkelen van een contentstrategie. We helpen je hier graag bij.
De resultaten van dit onderzoek bieden echter nog een interessant resultaat. Het blijkt namelijk dat pagina’s die hoog in de zoekresultaten staan, over het algemeen langere content plaatsen. De lengte van de content lijkt daarmee toch van invloed te zijn op het succes van de pagina. Mist de inhoud relevant en goed geschreven is, natuurlijk.
Wil je meteen aan de slag met het schrijven van content? Houdt dan de volgende toepassing uit dit onderzoek in gedachten. Uit de resultaten is namelijk gebleken dat wanneer mensen lange zoektermen invullen, ze ook langere content verwachten. Bij korte zoektermen verwachten ze kortere artikelen.
4. Direct visits
Tot nu toe hebben we het vooral gehad over de organische zoekresultaten. En hoe je daar een hoge positie kunt veroveren. Er blijkt echter een sterk verband te zijn tussen het aantal directs visits en de positie van de pagina in de zoekresultaten. Dit zou kunnen betekenen dat Google een website met meer direct verkeer hoger waardeert. In de praktijk betekent dit dat je om je organische resultaten te verbeteren, verder zal moeten kijken dan je organische resultaten. Direct visits worden namelijk verhoogd door een goede ‘brand awareness’. Hoe goed kent jouw doelgroep jouw merk? Goed genoeg om zonder zoekmachine op jouw website terecht te komen? Het opbouwen van een goede merkbekendheid kan je dus (indirect) een betere plaats in de zoekresultaten opleveren. Daarmee is het zeker een overweging om dit in je strategie op te nemen.
En nu jij!
Het SEMrush onderzoek biedt veel aanknopingspunten om jouw website verder te optimaliseren. Hopelijk heb je met dit artikel een eerste beeld gekregen van de mogelijkheden. Zie je echter door de bomen het bos niet meer en kun je wel wat advies gebruiken? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag!