Een duimvriendelijke navigatie, we schreven er al eerder over in het artikel ‘thumbs up voor een duimvriendelijke navigatie’. Daarin schreven we dat – nu de telefoons steeds groter worden – je duim niet lang genoeg is om alle hoeken van het scherm te bereiken. Dit heeft ervoor gezorgd dat sommige bedrijven het menu naar de onderkant van het scherm hebben verplaatst. Op deze manier houden zij hun website mobile-friendly.

We schreven in dit artikel ook dat we de ontwikkelingen op het gebied van duimvriendelijke navigatie voor je bijhouden. En dat is de reden van dit artikel. Er is namelijk een interessante ontwikkeling gaande. Apple heeft in de nieuwste versie van Safari de adresbalk naar beneden verplaatst. Dat is vanuit verschillende oogpunten interessant. Het is natuurlijk een bevestiging van de thumbzone, maar wat vinden gebruikers er van? Het is namelijk al eens eerder geprobeerd door Google, en dat was geen groot succes.
We nemen je in dit artikel mee langs de meest opvallende punten en de voor- en nadelen van deze nieuwe duimvriendelijke navigatie in Safari.
Hoe ziet de nieuwe Safari eruit?
Er zijn natuurlijk meerdere wijzigingen gedaan in de nieuwe Safari. Maar de meest opvallende is wel het verplaatsen van de browser naar de onderkant van het scherm. Als nietsvermoedende gebruiker sta je daar toch even van te kijken. Hieronder zie je een voorbeeld van hoe dat eruit ziet.

Wat is er nog meer veranderd in Safari?
- Zoals gezegd: alle UI voor de interactie met een webpagina is verplaatst van de bovenkant van het scherm naar de onderkant van het scherm.
- De top en bottom toolbars zijn gecombineerd in één URL-balk, vlak boven de pagina-inhoud. Deze URL-balk heeft auto-hide, dus hij verdwijnt ook weer. Zo kun je meer van de pagina-inhoud zien.
- Ook kleurt de URL-balk automatisch naar de kleur van de website, op die manier wordt de balk meer ‘opgenomen’ in het design.
- Door de URL-balk naar links of rechts te swipen kun je tussen tabbladen navigeren. Als je URL-balk langer indrukt, kun je de tab indelen in een groep, bijvoorbeeld werk of hobby.
- Om alle tabbladen te zien tik je onderin op de knop met de twee vierkantjes. Je kunt verticaal scrollen om door de tabbladen te bladeren.
- Het verversen van een website doe je door de webpagina naar beneden te trekken.
Met deze aanpassingen hoopt Apple efficiënter gebruik te maken van de ruimte en ervoor te zorgen dat het bedienen met 1 hand makkelijker is.
Is Apple de eerste die dit probeert?
Je hoeft geen UX-designer te zijn om te weten dat het tegenwoordig bijna onmogelijk is om je telefoon gemakkelijk met 1 hand te bedienen. Er komt altijd wel een moment dat je je andere hand nodig hebt. Het invoeren van een adres in de adresbalk is daar een voorbeeld van. Hoe kan het dan dat een wijziging hierin nog niet eerder plaats heeft gevonden?
Eerlijkheid gebied te zeggen, dat Apple niet de eerste is die met dit idee komt. Een aantal jaren terug zijn er al pogingen gedaan bij bijvoorbeeld de Windows Phone. Dat was geen succes. Maar ook Google Chrome heeft een aantal jaar geleden een bottom browser als experiment gehanteerd. Ze noemden het Chrome Home en het doel was om alle opties op zo’n manier te behouden dat je ze met één hand kon gebruiken. Dat klinkt bekend hè? Intern was er veel enthousiasme onder de technisch ontwikkelaars en UX-designers. Helaas bleek de dagelijkse wereld van Chrome-gebruikers minder enthousiast. Zij konden moeilijk wennen en vonden het desoriënterend.
En toch kiest Apple er nu voor om dit ook door te voeren in Safari. Is de wereld er nu wel klaar voor? Is het technisch sterk? En lukt het Apple wel om het ‘gewone publiek’ te overtuigen en te laten wennen aan zo’n grote wijziging? Ze hebben vaker iets op de markt gezet waar de gebruiker even aan moest wennen. Misschien is dat met deze bottom browser ook wel het geval. Wij zijn erg benieuwd!
Wat vinden gebruikers er tot nu toe van?
Zoals we ook al zagen bij de Chrome Home, reageert de gemiddelde gebruiker niet meteen positief. Kijk maar eens naar de titels van onderstaande nieuwsberichten.

Overal ontstaan artikelen die je helpen om de instellingen terug te zetten naar ‘hoe het was’. Oftewel: hoe krijg ik de browser weer terug bovenin het scherm? Apple heeft er daarom ook voor gekozen om het de gebruiker makkelijk te maken en dit in de instellingen te verwerken. De vraag is echter, moeten we niet gewoon even doorbijten? Zodat we over een tijdje terugkijken en ons afvragen waarom de browser ooit boven heeft gestaan?
We zetten de voor- en nadelen van deze nieuwe navigatie voor je op een rij.
De voordelen
De grootste voordelen van de nieuwe Safari zijn:
- Het veranderen en invoeren van een webadres kun je nu met één hand doen.
- Swipen tussen de tabs gaat gemakkelijker, en ook met één hand.
- Het nieuwe tabmanagement maakt het intuïtiever en gemakkelijker om te navigeren.
De nadelen
Natuurlijk zijn er ook nadelen, sommige kun je wegschrijven op het ‘wennen’, maar anderen zijn zeker interessant om goed naar te kijken.
- Interacties of functies die eerder snel te bereiken waren, kosten je nu meerdere handelingen, zoals bijvoorbeeld het delen van een pagina.
- Zoals je ziet op de afbeelding hierboven, zitten de iOS home balk en Safari’s URL balk nu erg dicht op elkaar. Dat is niet erg, maar wordt wel interessant als je je bedenkt dat elke balk andere opties heeft bij bijvoorbeeld swipen. Met swipen op de iOS home balk wissel je tussen apps. Enkele millimeters daarboven, op de URL-balk van Safari, swipe je tussen tabbladen. Oppassen, dus! Het wordt zelf nog iets ingewikkelder als de website die je bezoekt óók zijn navigatie aan de onderkant heeft zitten. Drie menu’s zo dichtbij elkaar maakt het niet gemakkelijker.
- In principe is de bereikbaarheid voor het gebruik met 1 hand verbeterd met deze browser onderin beeld. Het is echter zo dat als het menu van de website nog wel bovenin beeld is, je alsnog van beneden naar boven moet navigeren. En dat terwijl je eerst je hand toch al bovenin beeld had voor de webbrowser. Een tijdelijk probleem misschien, tot alle websites hun menu naar beneden hebben verplaatst. Maar dat laatste levert mogelijk het ‘swipe-probleem’ met de 3 menu’s op…
Wat vinden wij ervan?
Zoals je kunt lezen zijn er voor- en nadelen aan deze nieuwe Safari. Wij zijn er echter van overtuigd dat je soms grote stappen moet zetten (en moet experimenteren!) om de gebruikersvriendelijkheid te verbeteren. Duidelijk is dat de browser bovenin beeld niet duimvriendelijk is. Of Safari hiervoor nu alle oplossingen biedt, dat is natuurlijk de vraag. Maar nadenken over de manier waarop we de browser gebruiken is wat ons betreft een hele mooie stap in het verbeteren van de duimvriendelijke navigatie. We gebruiken de bottom browser graag en zijn benieuwd wat deze stap van Apple nog meer in beweging gaat zetten.
Wil je aan de slag met een duimvriendelijke navigatie in jouw app of website? Laat het ons weten, we denken graag met je mee.