Waarom een persona nodig is

Creëer een persona: zo begrijp en bereik je jouw doelgroep

Een persona is een fictief persoon die je doelgroep representeert. Die heb je nodig om een beter beeld te krijgen van je doelgroep. Dit fictieve personage is niet zomaar verzonnen. Het is gebaseerd op de resultaten van doelgroeponderzoek.

Hierom is een persona onmisbaar

Bij het ontwerpen van een website of app heb je een persona nodig. Het geeft je inzicht in de doelgroep. Wanneer je iets ontwerpt, moet je weten wat de doelgroep doet, ziet, hoort en zegt. Naast inzicht, zorgt een persona ervoor dat je je inleeft in de doelgroep. Dankzij de persona heb je altijd een basis om op terug te vallen tijdens het ontwerpen van nieuwe uitingen, zoals een website, app, nieuw product, tone of voice, brandbook en nog veel meer.

Zo maak je een persona

Wanneer je een persona maakt, breng je eerst het gedrag, de houding, motivatie, pijnpunten en doelen van de hele doelgroep in kaart. Dit doe je door middel van gebruikersonderzoek of gegevens die je over de doelgroep hebt. Wanneer je al die gegevens hebt, heb je een duidelijk beeld van de doelgroep. Hiervan schrijf je een samenvatting met de belangrijkste punten. Dat noem je een archetype.

Maar, om een persona te maken gaan we nog een stap verder. Want uit die algemene gegevens, creëer je een persoon. Die persoon heeft alle kenmerken van de doelgroep, maar je geeft deze persoon een naam, foto, hobby’s en een achtergrond. Dat wordt het uitgangspunt van de ontwerpkeuzes die je gaat maken.

Vanuit de psychologie zijn er interessante theorieën over gedrags- en persoonlijkheidskenmerken. We gebruiken de MBTI (Myer Briggs Type Indicator) en de Big Five bij het creëeren van persona’s. De MBTI gaat over de manier waarop iemand beslist: snel of langzaam en emotioneel of rationeel. De Big Five geeft 5 persoonlijkheidskenmerken.

Zo doe je onderzoek naar je doelgroep

Om de gegevens te krijgen van je doelgroep, doe je onderzoek. Nielsen Norman Group onderscheidt 3 manieren om een persona te creëeren.

  1. Proto persona’s. Hierbij worden aannames gedaan over doelgroep. Bijvoorbeeld kennis die bij het bedrijf ligt en eigen vooroordelen over de doelgroep. Het is niet gebaseerd op onderzoek.
  2. Kwalitatieve persona’s. Hierbij wordt kwalitatief onderzoek gedaan, zoals interviews, veldonderzoek en gebruikerstesten.
  3. Statistische persona’s. Hierbij wordt kwantitatief onderzoek gedaan, zoals enquêtes en andere statistische analyses.

Hoeveel persona’s heb ik nodig?

Per project verschilt het hoeveel en wat voor persona’s nodig zijn. Wanneer je een aanpassing doet die bedrijfsbreed is, zoals een tone of voice, is het nuttig om een persona te creëeren die de hele doelgroep representeert. Maak je voor een doelgroep binnen de doelgroep een app of contentstrategie? Dan is die algemene persona niet meer relevant. Dan heb je een nieuwe persona nodig. Namelijk een die de specifieke doelgroep representeert. Het is dus belangrijk om per aanpassing te kijken wie de doelgroep is. Op TikTok heb je een andere doelgroep dan op LinkedIn. En daarbij horen dus verschillende persona’s.

Wat kan je met persona’s?

Nu je de persona’s hebt, wil je ze ook gebruiken. Dat kan op een aantal manieren.

  1. Klantreis maken. Nu je een persona hebt, kan je een klantreis maken. Dat is de manier waarop de doelgroep naar je website of app beweegt.
  2. Uitgangspunt voor projecten. Wanneer je tijdens een project een beslissing wil maken, is het belangrijk om de doelgroep voor je te hebben. Wat zou de persona willen zien, horen of doen in deze situatie? Dankzij persona’s heb je de doelgroep tot leven gewekt. 

Heb je voor jouw bedrijf persona’s nodig, of wil je gewoon meer informatie? Bekijk hier onze Brown Paper Sessie voor persona’s. Of neem even contact op.

Deel dit blogbericht via