Wil je een ijzersterke zoekfunctie op jouw website? Met elastic search verbeter je de gebruikerservaring, snelheid en zoekconversie

Samenvatting: Een ijzersterke zoekfunctie is steeds belangrijker. De gemiddelde website bezoeker wil in enkele seconden vinden wat hij zoekt. Daarbij verwacht hij de kwaliteit van een goede zoekmachine, zoals Google. Hij wil geen problemen ervaren door spelfouten, ontvangt graag zoeksuggesties en wil snel de zoekresultaten zien. Met behulp van elastic search kun je een on-site zoekfunctie maken die hieraan voldoet. Dit verhoogt de zoeksnelheid, de conversie en het gebruiksgemak, oftewel het geeft je een tevreden klant!


Stel, je bent op een website en zoekt een specifiek product of recept. Hoe ga je dan te werk? Neem je de tijd om via het menu de juiste pagina te vinden, of ga je meteen door naar de zoekbalk? En hoeveel tijd neem je om verder te zoeken, als het niet meteen in de zoekresultaten verschijnt? In dit artikel leggen we het belang uit van een goede on-site zoekfunctie. Ook lichten we toe welke technologie je daar het beste voor kunt gebruiken. Aan het eind van dit artikel laten we je een praktijkvoorbeeld zien. Zo weet je meteen of dit ook iets voor jouw website is.

Waarom is zoeken eigenlijk zo belangrijk?

Waarom is zoeken eigenlijk zo belangrijk? Je hebt bij het ontwerp van de navigatie toch al rekening gehouden met de customer journey? Dat is zeker een mooi begin. Maar toch garandeert een duidelijke menu-navigatie nog niet dat de gebruiker kan vinden wat hij zoekt. Zeker niet wanneer jouw website een grote database aan informatie of producten bevat. Het menu biedt jouw gebruiker één route. Maar wat als jouw gebruiker dit niet logisch vindt? Of als hij geen zin heeft om meerdere keren te klikken? Tel daar de korte spanningsboog van de gemiddelde gebruiker bij op en je hebt een grote kans dat hij afhaakt.

Met een on-site zoekmachine geef je hem de controle om op zijn eigen manier op zoek te gaan binnen jouw website. Met behulp van een zoekterm en filters kan hij meteen aan de slag en behoudt hij de regie over zijn zoektocht. Dat klinkt ideaal, een zoekbalk is immers ‘zo aangezet’. Maar daar zit het addertje onder het gras. Na jaren Google gebruikt te hebben, is jouw bezoeker niet meer met elke zoekfunctie tevreden. De verwachtingen zijn hoog gespannen.

De verwachting van de gebruiker

De gemiddelde bezoeker op jouw website weet wat hij zoekt en wil dit graag zo snel mogelijk vinden. Hij verwacht een duidelijke zoekbalk, bovenin het scherm. Deze balk heeft een duidelijke knop met daarin een van de vele varianten op het woord ‘zoek’. De zoekresultaten moeten snel weergegeven worden en een typefoutje meer of minder mag niet uitmaken. Als de zoekbalk ook nog suggesties weergeeft, is dat vaak een plus. Oftewel, hij verwacht van jouw on-site zoekfunctie dezelfde kwaliteit als hij gewend is van Google. Wanneer de zoekfunctie hier niet aan voldoet, doordat het gewenste product bijvoorbeeld niet wordt gevonden door een spelfout, dan is jouw bezoeker weg. Hoe krijg je dan een zoekmachine die zo goed is als Google, geïntegreerd in jouw website? We leggen het je uit.

Elastic search als oplossing

De oplossing vind je in elastic search. Met elastich search als technologie achter jouw zoekbalk kun je voldoen aan de wensen en verwachtingen van de gebruiker. Wanneer je zoekt op elastic search in Google zal je zien dat dit een open source library is. Er is echter sprake van merkverwatering, naast de bedrijfsnaam is elastic search namelijk ook een geaccepteerde term voor ‘een goede zoekmachine’.

Met behulp van elastic search maak je een zoekfunctie die:

  • Snel is
  • In veel data kan zoeken, dus niet alleen in de titel of de samenvatting, maar bijvoorbeeld ook in pdf’s
  • Typefouten afvangt
  • Synoniemen en grammatica integreert
  • Suggesties en aanvullingen kan geven

Dit is met name ideaal als er achter jouw website een grote database met informatie schuilgaat. Denk aan een webshop met producten en al hun specificaties, verschillende soorten recepten of documenten en pdf’s met belangrijke beleidsinformatie. De term elastic search geeft het hierbij al een beetje weg, de technologie is elastisch. Dit betekent dat de zoekfunctie schaalbaar is en met jouw website meegroeit. Heb je bijvoorbeeld nu nog niet veel documenten, maar verwacht je dat dit groeit? Dan is elastic search een goed idee. Het versnelt de zoekfunctie van jouw website en zorgt het voor meer gebruiksgemak en relevantere resultaten. Oftewel, een grote kans op een tevreden gebruiker!

Elasticsearch en Algolia

Zoals gezegd is er sprake van merkverwatering. Elasticsearch is namelijk ook de naam van één van de aanbieders. Er zijn twee grote spelers op de markt: Elasticsearch en Algolia. Bij Label Vier maken we veel gebruik van Algolia. Dit is een kant en klare oplossing, terwijl je bij Elasticsearch meer zelf in moet stellen. Je kunt het vergelijken met het hosten van een WordPress website. Algolia lijkt op het laten hosten van jouw WordPress website door ons, een kant en klare oplossing. Elasticsearch kun je vergelijken met het zelf installeren van een computer om daar vervolgens WordPress op te kunnen hosten. Daarbij moet je veel meer zelf instellen.

Praktijkvoorbeeld

Ben je al overtuigd van het voordeel van elastic search? De theorie klinkt natuurlijk goed, maar niets zo fijn als een goed praktijkvoorbeeld. We laten je graag een voorbeeld van een zoekfunctie die we hebben gemaakt met Algolia. Je bekijkt en ervaart het op www.avs.nl. Zoals je ziet in onderstaande afbeelding geeft deze zoekmachine meteen suggesties en kijkt het niet op een spelfoutje meer of minder. Zo heeft de gebruiker de beste ervaring en vind hij snel wat hij zoekt.

Daarnaast gebruiken we Algolia ook op onze eigen website. Je kan het via de zoekpagina direct testen!

Is jouw website ook toe aan een ijzersterke zoekfunctie?

Neem contact met ons op om te bespreken hoe een zoekfunctie met elastic search jouw zoekresultaten kan verbeteren. We geven je graag advies. Klinkt elastic search als iets dat je te veel tijd kost? Daar helpen we je ook graag mee. Wij kunnen zorgen voor het instellen en integreren van de technologie en de (toekomstige) updates. Zo hoef jij je nergens zorgen om te maken.

Deel dit blogbericht via