Gutenberg

Gutenberg: een nieuwe editor voor WordPress

Binnenkort lanceert WordPress een nieuwe editor: Gutenberg. De huidige editor biedt niet voldoende mogelijkheden om een tekst echt mooi te maken. Met Gutenberg heb je de opmaak van jouw teksten volledig in eigen handen. Dankzij contentblokken kun je gemakkelijk nieuwe elementen (zoals een foto of video) toevoegen en opslaan. Het vraagt om een nieuwe manier van werken en dit kost in het begin extra tijd. Wij zullen Gutenberg uitgebreid testen en houden scherp in de gaten of en hoe we dit kunnen implementeren. We hopen en verwachten jullie hiermee nog beter te voorzien van gebruiksvriendelijke manieren om teksten en pagina’s te bewerken.

Wij maken voor het ontwikkelen van websites vaak gebruik van het bekende content management systeem (CMS) WordPress. We kiezen hiervoor omdat het één van de grootste CMS’en ter wereld is én het open source is. Dit betekent dat er continu een community van enthousiaste mensen aan het werk is om WordPress te vernieuwen en te verbeteren. Deze updates voeren wij doorgaans geruisloos door en gaan daarom ongemerkt voorbij. Maar in de aankomende update, WordPress 5.0, zit een grote wijziging: een nieuwe editor. 

Waarom komt er een nieuwe editor?

Een nieuwe editor voor WordPress

Elke WordPress website heeft een editor. Dit is een vereenvoudigde variant van bijvoorbeeld Word, speciaal voor het online bewerken van teksten. Volgens WordPress’ CEO Matt Mullenweg ziet de klant content steeds meer als een beleving en laat hij zich daarbij leiden door de visuele opbouw. De huidige editor beschikt niet over voldoende mogelijkheden om een tekst echt mooi te maken. Met de nieuwe editor ‘Gutenberg’ wil WordPress inspelen op deze user experience. Deze editor zal uiteindelijk zorgen dat je op een eenvoudige manier belangrijke content in het oog kan laten springen. 

Wat zijn de voordelen?

Met Gutenberg heb je de opmaak van een pagina of een blogpost volledig in eigen handen. Je kunt de blogpost helemaal inrichten zoals je dat zelf wil. Dat heeft als groot voordeel dat jij kan bepalen welke content jij waar wilt plaatsen en op welke manier. Wil je bijvoorbeeld een afbeelding in de hele breedte, de tekst op één plek groter of een video invoegen? Alles kan. 

Gutenberg maakt hiervoor gebruik van contentblokken. Deze contentblokken maken het eenvoudig om alle nieuwe elementen (zoals een foto of video) toe te voegen en van positie te verslepen. Met als groot pluspunt dat je een blok ook kan opslaan om dit later nogmaals te gebruiken. Dat bespaart veel tijd!

In de huidige editor moest je behoorlijke veel kennis van HTML en CSS hebben om een bericht of pagina er mooi uit te laten zien. Dat is met deze editor niet meer nodig. De blokken zien er vanzelf goed uit. Stel je bijvoorbeeld een “team” blok voor. De gebruiker sleept dit naar een pagina ‘Over Ons’ en automatisch verschijnt er een afbeelding, naam, en korte biografie van de geselecteerde personen. Mocht je nu denken, dat klinkt bekend! Dat heeft Label Vier al voor onze website gemaakt. Dat klopt. Wij hebben al een tijdje geleden gekozen om op deze manier websites met WordPress te ontwikkelen. Op dit moment gebruiken  we daar nog een andere techniek voor. 

Zijn er ook minpunten?

Helaas wel. Er is veel discussie in de WordPress community of Gutenberg al klaar is voor de lancering. Je moet je voorstellen dat je een nieuwe motor ontwikkelt die je tegelijkertijd in miljoenen auto’s wilt laten passen en die vanaf dag één meteen goed moet werken. Best een groot en spannend project. Wees gerust, we hoeven de update niet direct door te voeren. Wij houden alles scherp in de gaten en zullen Gutenberg uitgebreid testen voor we het doorvoeren. 

Een ander minpunt is dat Gutenburg nog niet functioneert zoals de demo doet vermoeden. Dat kan komen door het thema dat je gebruikt. Niet alle thema’s zijn namelijk al compatible met de nieuwe editor. De weergave van je blog kan daardoor tegenvallen, of zelfs helemaal niet werken. 

Tot slot misschien wel het belangrijkste struikelblok: mensen houden niet van verandering. En dit wordt een grote verandering in de manier waarop je altijd gewend bent om te werken. Even omschakelen dus, en dat vraagt extra tijd. 

Hoe gaan we verder?

Het Gutenberg project bestaat uit drie fasen. De eerste fase, en onderdeel van de aankomende update, richt zich op de bewerkingservaring van berichten en het implementeren van blokken. In deze fase staat een ‘content-first’ benadering centraal. Het gebruik van de contentblokken maakt het mogelijk om je te concentreren op de hoe de inhoud eruit ziet zonder dat je afgeleid wordt door allerlei ingewikkelde instellingen. Dit vormt tevens de basis voor de tweede en derde fase. In de tweede fase wordt het ook mogelijk om naast berichten, gehele pagina’s op deze manier te bewerken. De laatste fase moet het mogelijk maken om je gehele site op deze manier aan te kunnen passen. 

De lancering van Gutenberg is een grote verandering en dat betekent dat wij dit op de voet volgen. We kijken goed of en hoe we dit gaan implementeren. Uiteindelijk heeft het veel voordelen voor de gebruiker, maar dan moet alles wel goed en volledig getest zijn. Wij hopen en verwachten dat Gutenberg ons nog beter in staat stelt om jullie te voorzien van een gebruiksvriendelijke en visuele manier om berichten en pagina’s te bewerken. Lees hier onze Gutenberg voor beginners handleiding.

Deel dit blogbericht via