Gutenberg voor beginners: een overzicht van de voordelen, tips en trucs van de nieuwe editor

Eind 2018 is de Gutenberg editor gelanceerd. Dit is een zogenaamde ‘block-based editor’. De contentblokken in de editor helpen je om gemakkelijk teksten vorm te geven. Omdat je deze blokken op kunt opslaan, kun je ze ook hergebruiken. Hiermee bespaar je veel tijd. Er is een groot aanbod aan contentblokken, maar helaas is niet elk blok van goede kwaliteit. Dit vraagt om een strenge selectie zodat jij en je lezer niet in de war raken. We helpen je op weg met tips in deze ‘Gutenberg voor beginners’.  

Sinds december 2018 is de nieuwe editor van WordPress live. Deze editor heet Gutenberg. Die livegang was een spannend moment omdat het al lang geleden was dat er zulke grote veranderingen waren gemaakt in de WordPress editor. Wij hielden deze ontwikkelingen goed in de gaten en schreven er destijds ook al over in dit artikel. Nu we Gutenberg ook daadwerkelijk zijn gaan gebruiken, blikken we hier graag met je op terug. We kunnen je meteen al verklappen dat wij enthousiast zijn. Daarom leren we je in dit artikel tips en trucs zodat je meteen aan de slag kan.

Wat is de Gutenberg editor?

Misschien heb je de hele ontwikkeling van Gutenberg gemist. Dat is niet gek, want je kunt de oude editor nog steeds gebruiken. Met Gutenberg wil WordPress het gebruiksgemak vergroten. De naam van de editor komt van Johannes Gutenberg. Hij was de uitvinder van het drukken met losse letters. Zijn uitvinding zorgde voor veel gebruiksgemak in het drukwerk. Hij werkte namelijk met losse letters waardoor je niet een volledige pagina hoefde te vervangen. In plaats van losse letters gebruikt de Gutenberg editor contentblokken. We noemen het daarom dan ook een ‘block-based-editor’. Voor elk onderdeel van je tekst is er een blok. Zo’n onderdeel kan van alles zijn, een titel, een afbeelding, een paragraaf of een video. Doordat je elk blok los bewerkt biedt dat extra mogelijkheden bij de vormgeving.

Gutenberg is trouwens de eerste stap in de nieuwe strategie van WordPress. Uiteindelijk is het namelijk de bedoeling dat niet alleen de editor, maar de volledige website bewerkbaar wordt in blokken. Dat is voorlopig nog toekomstmuziek, voor nu focussen we ons op de editor. In dit artikel leggen we Gutenberg speciaal uit voor beginners.

Vijf voordelen van Gutenberg

Wij vinden dat Gutenberg veel voordelen heeft ten opzichte van de vorige editor. We noemen er 5:

  1. In ons vorige artikel schreven we dat het grootste voordeel van Gutenberg is dat je een pagina of blogpost veel uitgebreider op kunt maken. Dit is absoluut het sterkste punt van deze editor. Met behulp van de blokken bepaal jij welke content jij waar wil plaatsen en op welke manier. Wil je een afbeelding in de hele breedte, de tekst op één plek groter, of een quote invoegen? Alles kan. En dat zonder te programmeren.
  2. Gutenberg daagt je uit om na te denken over de indeling van je tekst. Doordat de blok-editor jouw tekst indeelt in onderdelen, bekijk je de tekst op een andere manier. Hoeveel koppen gebruik je, hoe groot zijn je paragrafen en heb je wel afbeeldingen toegevoegd? Door naar de losse onderdelen te kijken, werk je aan een strakker geheel.
  3. Een ander groot voordeel is dat je een contentblok op kunt slaan en later nog eens kunt gebruiken. Dit noemen we ‘shared blocks’. Dit scheelt niet alleen een hoop dubbel werk (en dus tijdswinst), het helpt je ook om je content op een consistente manier weer te geven.
  4. Gutenberg heeft veel meer schrijfruimte dan de oude editor. Dit is vooral fijn op kleinere schermen, zoals bijvoorbeeld op je mobiel. Daarmee is het perfect voor het schrijven van content, altijd en overal.
  5. Vergeleken met de vorige editor zijn er een aantal dingen een stuk makkelijker geworden zoals het toevoegen van tabellen, knoppen en afbeeldingen. Ook is het nu mogelijk om zonder problemen tekst te kopiëren (inclusief afbeeldingen) vanuit Google Docs of Microsoft Word.

Zijn er dan helemaal geen nadelen?

Natuurlijk zijn er ook nadelen en in ons vorige artikel noemden we er een aantal. Zo bestond er twijfel over de stabiliteit van Gutenberg en of het wel zo zou functioneren als de demo deed vermoeden. Deze zorgen blijken in de praktijk gelukkig niet terecht. Daarnaast vroegen we ons af hoe de gebruikers tegenover zo’n grote verandering zouden staan. Het was even schakelen, maar we zien dat veel van onze klanten enthousiast aan de slag gaan.

Toch kan een beetje gutenberg hulp voor beginners geen kwaad. Want we zien wat moeilijkheden bij het aanbod aan contentblokken. Je kunt via plug-ins namelijk allerlei verschillende soorten blokken installeren. Dit aanbod is erg groot en daardoor zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Daarbij komt ook nog eens dat niet elk contentblok even goed ontwikkeld is. Dit zorgt voor verwarring bij jou en jouw lezers. En dat is jammer, want zo loop je de vele voordelen van deze editor mis. Onze aanpak is om een strikte selectie te maken zodat je alleen goed werkende blokken gebruikt. Wat ons betreft draait het namelijk om kwaliteit en niet om kwantiteit.

Gutenberg voor beginners

In de vorige editor wist je je weg en kon je waarschijnlijk razendsnel werken. Hoewel deze editor nog zeker een jaar beschikbaar is, raden we je aan om te gaan werken met Gutenberg. We helpen je graag op weg met dit overzicht. Hierin zie je de belangrijkste basis-functionaliteiten.

 

Gutenberg voor beginners, de editor uitgelegd!

1 Met dit plusje voeg je een nieuw blok toe.
2 Met deze knoppen kun je de laatste wijzigingen een stap vooruit of achteruit doen.
3 Met deze knop zie je structuur van de content, het aantal woorden, paragrafen, etc.
4 Met deze knop kom je bij de document instellingen terecht. Hier bewerk je de categorieën, tags, afbeeldingen, etc.
5 Wanneer je een blok hebt geselecteerd kom je via deze knop bij de instellingen van dat blok terecht.
6 Met deze knoppen kun je een live voorvertoning van je bericht zien. Ook kun je hier je bericht bijwerken, publiceren of als concept opslaan.
7 Hier bewerk je de inhoud van de blokken.
8 Hier zie je de verschillende tabbladen met mogelijkheden die je hebt wanneer je een nieuw blok toevoegt. Dit scherm verschijnt wanneer je op het plusje klikt (zie 1). Probeer de verschillende opties eens uit en kijk wat voor jou goed werkt.

 

Met deze Gutenberg tips voor beginners wordt het nog makkelijker

Met onderstaande tips kun je nog gemakkelijker en sneller werken met Gutenberg.

  • Wil je een blok verplaatsen? Selecteer het blok en klik op het pijltje omhoog of omlaag.
  • Wil je snel een nieuw blok toevoegen? Type ‘/’ en de naam van het blok dat je toe wil voegen. Weet je de naam niet meer? Gutenberg helpt je met automatische suggesties een eind op weg.
  • Wanneer je een afbeelding toe wil voegen kun je dit met ‘drag and drop’ of ‘kopiëren-plakken’ gemakkelijk aan je content toevoegen. Er zijn geen aanvullende stappen meer nodig.
  • Wanneer je een link toe wil voegen aan je tekst, detecteert Gutenberg automatisch dat dit een URL is. Vervolgens zet hij de link om naar viewable content.
  • Gutenberg bevat veel sneltoetsen. Denk aan het toevoegen van een blok, een kop of een quote. Het zijn er te veel om op te noemen, maar met Shift + Alt + H krijg je een overzicht in beeld van alle mogelijkheden.
  • Gutenberg is nog steeds in ontwikkeling. Bij de volgende release verschijnt er een ‘pattern library’. Dit is een keuzemenu waarin meerdere blokken al met elkaar gecombineerd zijn. Met patterns kun je bijvoorbeeld gemakkelijk twee verschillende soorten blokken naast elkaar in je blogpost plaatsen.

 

Maak gebruik van Gutenberg!

We hopen dat je na het lezen van dit artikel zin hebt om aan de slag te gaan met Gutenberg. Heb je vragen of wil je dat we je helpen met het selecteren van de juiste blokken? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag op weg. Samen zorgen we voor de beste gebruikservaring voor jou en jouw lezers!

Deel dit blogbericht via