Hoe kun je jouw zichtbaarheid in de zoekresultaten van Google verrijken?

Om je zichtbaarheid in Google Search te vergroten, kun je de zoekresultaten verrijken. Dit doe je met behulp van onder andere structured data, rich snippets en personaliseren op locatie. Met behulp van structured data communiceert jouw website beter met Google en door te personaliseren op locatie ben je beter vindbaar voor mensen in de buurt. In dit artikel leer je de basis over het verrijken van jouw zichtbaarheid in de zoekresultaten. Wil je meer informatie, advies of hulp bij de uitvoering? Laat het ons weten!

Een tijdje terug gingen we dieper in op het begrip micromomenten in het artikel ‘Denk groot, maak het klein’. We omschreven de bekende situatie waarin je onderweg bent en ergens wil lunchen. Je pakt je telefoon en in no time heb je in de zoekresultaten een overzicht van de lunchrooms in jouw omgeving. De lunchrooms die bovenaan de zoekresultaten in Google Maps staan, maken waarschijnlijk een grotere kans op een bezoek van jou. Zeker als er ook nog een aantal goede reviews bij staan. Die extra weergave in Google Maps, inclusief reviews, is een voorbeeld van het verrijken van zoekresultaten.

Drie methodes

In ons artikel over de voor- en nadelen van SEO en SEA noemen we een aantal manieren om de zoekresultaten van Google te beïnvloeden. Het verrijken van zoekresultaten komt daar niet uitgebreid in voor, maar valt wel onder SEO. Wat je namelijk doet is het toevoegen van bepaalde onderdelen, zodat Google gemakkelijker jouw website en organisatie kan vinden en weergeven.

We gaan in dit artikel dieper in op drie methodes:

  • Structured data
  • Rich snippets
  • Personaliseren op locatie

1. Structured data

Via structured data communiceert jouw website met de zoekmachines. De meest gebruikte vorm is schema.org. Met behulp van schema.org markeer je jouw producten, evenementen of openingstijden met een tag. De zoekmachine weet dankzij deze tags hoe hij de content moet lezen. Hierdoor komt jouw content correct naar voren in de zoekresultaten en worden zoekresultaten nog meer toegespitst op de wensen van de gebruiker.

Omdat de algoritmes van de zoekmachines gemakkelijker (en sneller) jouw website op waarde kunnen schatten is de kans op een betere rangschikking groter. Bovendien verrijkt Google de zoekresultaten met de structured data onderdelen, door bijvoorbeeld de openingstijden weer te geven.

Op schema.org zie je dat er veel informatie is die je als structured data toe kan voegen aan jouw website. Het is echter niet zo dat je website beter automatisch beter is als je meer structured data gebruikt. Bedenk van tevoren wat je wil en kijk vervolgens welke structured data je daarbij kan helpen.

2. Rich snippets

Onder de titels van de zoekresultaten zie je een introductietekst op dat specifieke zoekresultaat. Dit noemen we snippets. Maar soms zie je nog meer. Dit zijn rich snippets, de extra regels die onder de gewone snippets staan. Vaak betreft dit productinformatie, prijzen, reviews of openingstijden. Deze rich snippets, of eigenlijk rich results (volgens Google), kunnen weergegeven worden dankzij de structured data op jouw website. Het doel van rich snippets is om de gebruiker in een klik te informeren over dat waar hij naar op zoek was.

Naast rich snippets bestaan er ook nog featured snippets. Een featured snippet is een zoekresultaat in Google waarbij (een deel van) de pagina direct getoond wordt. Een featured snippet haalt zijn inhoud niet uit structured data, maar uit de ‘gewone content’ van een webpagina. Meestal geeft het antwoord op een ingevoerde vraag. Dit antwoord staat vaak bovenaan de zoekresultatenpagina. De gebruiker hoeft nu niet door te klikken, maar blijft in de omgeving van Google. Dit zou negatieve gevolgen kunnen hebben voor het doorklikken naar jouw website. Toch wijzen de meeste onderzoeken uit dat juist deze autoriteit (je bent geselecteerd door Google als het beste antwoord) er voor zorgt dat er meer verkeer naar jouw website ontstaat. 

3. Personaliseren op locatie

We bespraken het al kort in de inleiding, zichtbaarheid op Google Maps kan voor sommige bedrijven een groot verschil maken in het aantal bezoekers. Gebruikers zoeken immers vaak op locatie en daarom is het belangrijk om daar je zoekresultaten op te personaliseren. Als Google er zeker van is dat een zoekopdracht bij jouw bedrijf hoort, geeft het zelfs een overzicht weer van jouw bedrijf. Dit staat over het algemeen rechts naast de zoekopdrachten.

Google My Business zorgt ervoor dat het gemakkelijker is om jouw bedrijfsgegevens in te voeren en te bewerken voor Google Maps en Google Search. Je hoeft de gegevens alleen maar in te voeren op Google My Business en de zoekmachine past deze automatisch aan. Door het gebruik van Google My Business wordt jouw bedrijf bovendien beter vindbaar, omdat de bedrijfsgegevens makkelijk kunnen worden geïndexeerd.

In Google kunnen reviews achtergelaten worden bij jouw bedrijf. Deze reviews kunnen vervolgens getoond worden in bijvoorbeeld Google Maps. Via Google My Business kun je deze reviews beheren en erop reageren.

Mobiele gebruikers

Uit de Global Mobiel Consumer Survey 2017 van Deloitte blijkt 93% van de Nederlanders in het bezit is van een smartphone. Wanneer je hier het begrip micro-momenten in meeneemt, zal het je niet verbazen dat een groot deel van de internetgebruikers via hun mobiel op zoek gaat naar informatie. Het inzetten van structured data is daarom ook belangrijk voor mobiele gebruikers. Google is hier zelfs een groot voorstander van en wil het liefst dat je zoveel mogelijk kunt doen op de resultatenpagina zelf. Hierdoor zijn de rich results vaak nog duidelijker zichtbaar op een mobiel dan op een desktop.

Als je structured data goed toepast, kom je namelijk in aanmerking voor een aantal interactieve extra’s in de mobiele zoekresultaten. Dat zie je bijvoorbeeld aan zoekresultaten voor recepten, films of kledingstukken. Deze items worden gepresenteerd in een carroussel, bovenaan de zoekresultaten. Ook is het met behulp van structured data mogelijk om vliegtickets te boeken of een tafeltje te reserveren vanaf de zoekresultatenpagina. De ontwikkelingen volgen elkaar snel op en in de toekomst is het mogelijk om een featured snippet voor te laten lezen door Google. Zeker in combinatie met Voice Search op je smartphone of tablet is dit een interessante ontwikkeling.

In de praktijk

We hopen dat je na het lezen van dit artikel een beeld hebt van de vele mogelijkheden van het verrijken van Google zoekresultaten. Hiermee heb je het natuurlijk nog niet toegepast in de praktijk. Wil je weten waar je het beste kunt beginnen of hoe je dit aan moet pakken? Neem gerust contact met ons op met je vragen. Van advies tot uitvoering, we helpen je graag.

Deel dit blogbericht via