In de huidige tijd is het lastig om fysiek af te spreken. Het is even niet anders en dus hebben ook wij ons snel aangepast. Gelukkig werken we al veel en vaak op afstand. Videobellen is ons niet vreemd en iemand die aan een project meewerkt op afstand ook niet. Toch missen wij de fysieke samenkomst voor een Brown Paper Sessie nu al. Creativiteit lijkt soms beter tot uiting te komen als je letterlijk dichter bij elkaar bent. We hebben de afgelopen twee weken de tijd genomen om onze methode helemaal op afstand uit te werken. Vanaf nu kunnen we dus een website, progressive web-app of app volledig op afstand voor je ontwikkelen. Van het eerste voorstel tot de instructievideo’s.
De Label Vier Methode (op afstand)
Met behulp van door ons zelf ontwikkelde methodes zijn we in staat om razendsnel van concept naar uitvoering te gaan. We starten vaak met het uitwerken van de persona’s en alle klantreizen die gebruikers door kunnen maken. Dit kunnen we eventueel verrijken met gebruikersonderzoek. De afgelopen jaren hebben we een aantal Brown Paper Sessies ontwikkeld om de klantreizen en het bijbehorende interactieontwerp uit te werken. Je moet het interactieontwerp zien als de bouwtekening van je website. Als dat duidelijk is kunnen we het ontwerp gaan maken. Als iedereen hier razend enthousiast over is kunnen we dit vervolgens gaan ontwikkelen. Dat betekent dat een team van developers aan de slag gaat om jouw droom waarheid te maken. We sluiten alles af met een strakke oplevering en waar nodig duidelijke instructievideo’s.
Om dit allemaal op afstand te kunnen doen gebruiken we de volgende tools:

1. Online Brown Paper Sessie met Miro.com
Deze tool is helemaal nieuw. Wij hebben altijd de voorkeur gehad om de Brown Paper Sessies fysiek te doen. Nu dat even niet meer kan, zijn we gaan zoeken naar een geschikte oplossing op afstand. We hebben letterlijk tientallen opties geprobeerd en uiteindelijk kwam Miro.com als beste uit de bus. Waarom is Miro zo handig? Allereerst is het een redelijk eenvoudige tool die weinig uitleg vraagt. Je kunt er ten tweede met meerdere mensen tegelijk in werken en ten derde is het geen kleine speler en dus zeer stabiele software. Ook dit werkt helemaal in de cloud en is dus zeer snel op te starten. Ze hebben een speciale versie voor bureau’s zoals wij waarmee videobellen in Miro.com mogelijk wordt gemaakt. Kortom: wat ons betreft is dit de ultieme tool voor een Online Brown Paper Sessie!
2. Videobellen met Whereby
We werken al langer met de tool Whereby. Het is namelijk soms zeer handig om een videogesprek te hebben in plaats van ‘ouderwets’ te bellen. Skype, Google Hangouts en Zoom zijn (zeker nu) de bekende tools daarvoor, maar wij kiezen bewust voor Whereby. Het grote nadeel van deze tools is namelijk dat beide deelnemers of software geïnstalleerd moeten hebben of een account moeten hebben. En beide is bij Whereby niet nodig. Wij delen de meeting room (een url) die al dan niet afgeschermd kan worden of open kan zijn. Je gaat naar de url, vult je naam in en kunt meteen starten met het gesprek. Handig toch? Vinden wij wel! Via Whereby kunnen we gesprekken tot 12 personen faciliteren. Natuurlijk is het ook hier mogelijk om even je scherm te delen.
3. Projectmanagement met Basecamp

Dit is de tool die we vanaf het begin bij Label Vier gebruiken. Bijna 10 jaar geleden, augustus 2010, maakte ik voor het eerste een Basecamp account aan. Sindsdien gebruik ik het met veel plezier. Basecamp heeft een eigenwijze visie op hoe je werkt. Een visie die bij ons past en die ons verder helpt en brengt. Het is eenvoudig in gebruik, het heeft een platte rollen en rechten structuur en heeft precies genoeg tools om een project goed te kunnen uitvoeren. Natuurlijk is het soms wennen als je al andere software gewend bent maar over het algemeen zijn onze klanten fan. Wat daarnaast prettig is (en daarom werken wij er al jaren mee) is dat het je mailbox leger maakt en iedereen in een project altijd kan kijken wat er wanneer besproken is. Ook als hij of zei niet betrokken is geweest in het gesprek en dit een half jaar later toch moet weten. We hebben afgelopen maand Basecamp uitgebreid met de mogelijkheid om Kanban boards te maken zodat het voor onze teams nog makkelijker is om helemaal op afstand te werken.
4. Programmeren op afstand
Hier zijn we gelukkig erg aan gewend en mee bekend. Omdat wij geloven in de kracht van het waardenetwerk betekent het dat niet altijd iedereen bij ons op kantoor zit. Daarom hebben we veel tijd, geld en energie geïnvesteerd in het werken op afstand. Hoe zorgen we ervoor dat meerdere ontwikkelaars tegelijk aan een project kunnen werken? Wanneer er meerdere ontwikkelaar aan één project werken is versiebeheer onmisbaar. Zonder versiebeheer wordt er gemakkelijk code overschreven en gaat kostbaar werk verloren. Bij Label Vier werken we met versiebeheer in de tool ‘Git’. Met behulp van ‘Git’ houden we bij wie aan welk stukje code werkt en zorgen we dat de stukjes code worden gesynchroniseerd en samengevoegd. Op deze manier werken we snel en gestructureerd aan onze projecten. We hebben hier eerder al twee artikelen over geschreven dus als je nieuwsgierig bent:
Deel 1: Structuur in je ontwikkelproces: Versiebeheer met ‘Git’
Deel 2: Structuur in je ontwikkelproces: Een soepeler proces dankzij ‘Gitflow’
Wij zijn helemaal klaar om jouw uitdaging, project of droom op afstand te realiseren. Heb je hier ook zin in? Laat het ons dan weten dan spreken we snel (op afstand) af in Whereby!