Een interactieontwerp is een technische schets van een website of app. Daarmee laten ontwerpers de interactie tussen de gebruiker en het product zien.
Een belangrijk onderdeel hiervan is het onderzoeken van de behoeften van de gebruikers. Door de klantreizen [link toevoegen] op papier te zetten brengen we in kaart hoe jouw klant je website, webshop of app gebruikt. Deze informatie verwerken we in wireframes die we vervolgens omzetten in een klikbaar prototype. Hiermee testen we samen of de flow klopt. Een interactieontwerp zet de klant centraal. Het helpt je om allereerst de focus te leggen op de gebruikersinteractie, de functionaliteiten en de flow. En pas later op een mooi visueel ontwerp.
Waarom heb je een interactieontwerp nodig?
Ken je dat gevoel wanneer een website of app niet werkt zoals je had gehoopt? De informatie die je zoekt kun je niet vinden, of telkens wanneer je op ‘aanmelden’ klikt kom je erachter dat je op ‘inloggen’ had moeten klikken.
Over het algemeen ben je als gebruiker pas tevreden met een product wanneer het gebruik ervan nuttig, bruikbaar en betekenisvol is. Het is belangrijk dat je het doel waarvoor je het product gebruikt zo snel mogelijk bereikt. Wanneer dit niet het geval is, ga je waarschijnlijk meteen op zoek naar een nuttiger, bruikbaarder of betekenisvoller alternatief.
Om te voorkomen dat gebruikers dit ervaren bij jouw product, heb je een sterk interactieontwerp nodig. Natuurlijk helpt een sterk interactieontwerp ook bij het verbeteren van een bestaande website, webshop of app. In dit artikel leggen we je uit wat interactieontwerp is, hoe wij ermee werken en waarom we dit zo belangrijk vinden.
Wat is een interactieontwerp?
Er zijn veel manieren om interactieontwerp te definiëren. Dit artikel leent zich er niet voor om ze allemaal met elkaar te vergelijken. Wel noemen we graag de definitie die wij hanteren:
“Interactieontwerp is het vormgeven van de wisselwerking tussen de gebruiker en het (digitale) product, waarbij je begint met het maken van een schets.”
Met ieder interactieontwerp dat wij maken, willen we dat de gebruiker zo snel en eenvoudig mogelijk zijn of haar doelen behaalt. We leggen je graag uit hoe wij dit aanpakken.
Aan de slag!
Stap 1 – Breng de gebruiker in kaart
Eerst onderzoeken we de wensen en behoeften van de gebruikers. Deze inzichten kun je op veel verschillende manieren verkrijgen. Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van persona’s [link toevoegen], het uitwerken van een klantreis [link toevoegen] of het analyseren van bestaande data. Waar je ook voor kiest, het is belangrijk om alle informatie uit deze analyse gestructureerd te verwerken. Wij werken de klantreizen uit aan de hand van onze eigen methodiek. Dit passen we toe in onze Brown Paper Sessies [link toevoegen]. In deze sessies leggen we in 2 uur tijd alle belangrijke informatie op tafel, samen met de opdrachtgever.
Stap 2 – Ontwerp de wireframes
Na de Brown Paper Sessie gaan we aan de slag met een Proof of Concept (PoC). Dit bestaat uit 1 of 2 wireframes waarin we alle (nieuwe) kennis en inzichten verwerken. Waar het interactieontwerp het geheel omvat, bevat één wireframe slechts één schematische tekening van één onderdeel. Op basis van de het PoC maken we een complete set wireframes.
Stap 3 – Test de flow met een klikbaar protoype
Met deze complete set wireframes hebben we de volledige app of website uitgewerkt. Alle verschillende onderdelen komen hierin namelijk aan bod. Vervolgens zetten we de wireframes om naar een klikbaar prototype. Dit lijkt op een compleet werkende website of app, alleen dan zónder mooie opmaak. Samen met de opdrachtgever kijken we of de klantreizen kloppen en of de flow goed is. Natuurlijk is er ook veel ruimte voor het testen en het geven van feedback. Een klikbaar prototype wordt regelmatig gebruikt binnen bedrijven, om de nieuwe website of app te promoten – of budget te verwerven.
Een interactieontwerp is onmisbaar
Wij zien het interactieontwerp als de sleutel tot een effectief en gebruiksvriendelijk product. Waarom?
Dat zetten we graag voor je op een rijtje:
- Interactieontwerp helpt de behoeften en doelen van de gebruiker in kaart te brengen en centraal te stellen. Hiermee waarborg je de effectiviteit en gebruiksvriendelijkheid van het product.
- Het gebruik van wireframes geeft richting en structuur. Je focust hiermee allereerst op de gebruikersinteractie, de functionaliteiten en de flow en pas later op een mooie grafische vormgeving.
- Het is een betaalbare methode om te testen of de ideeën die je hebt kloppen en werken. Mogelijke problemen of onduidelijkheden kun je vroeg signaleren en aanpakken.
- Wanneer het tijd is om het product visueel vorm te geven, kun je je volledig richten op wat je mooi en aantrekkelijk vindt. Bonus: Dankzij de wireframes staat de locatie van de belangrijkste onderdelen al vast. Dat scheelt veel tijd!
We vertellen je graag meer
We hopen dat je na het lezen van dit artikel een beeld hebt gekregen van interactieontwerp. Heb je vragen of ben je op zoek naar meer details? Neem gerust contact met ons op, we delen graag.