Maak jezelf geliefd bij de lezer én bij Google met cornerstone content

Cornerstone content omschrijft de kern (of een deelonderwerp daarvan) van wat jij als bedrijf doet. Het is de hoeksteen waarop jouw website is gebouwd. Deze teksten zijn vaak langer dan ‘normale’ artikelen en bevatten veel informatie. Je laat met deze teksten zien waarin jij een expert bent.

Daarnaast helpt cornerstone content ook om hoger in de Google resultaten te komen. Je hebt hiervoor een goede interne structuur nodig. Deze structuur bouw je op door alle andere artikelen terug te linken naar jouw cornerstone content. Dit alles vraagt om een tijdsinvestering, maar wanneer het systeem eenmaal staat is het makkelijk te onderhouden. Volg ons stappenplan of vraag ons om hulp. Samen zetten we jouw website op de kaart.

Jouw website is er natuurlijk niet voor niks. Het is een perfect middel om te laten zien dat jij de expert bent op jouw vakgebied. Dit doe je door bezoekers te trekken en hun zoekvraag te beantwoorden. Maar hoe deel je jouw expertise met hen? Hoe zorg je ervoor dat iedereen, inclusief Google, weet dat jij die expert bent? Daar biedt cornerstone content een uitkomst.

Wat is cornerstone content?

De naam verraadt het al, cornerstone content vormt de hoeksteen van elke website. Het zijn de belangrijkste en meest informatieve teksten over wat jij weet, kunt en doet. Dit zijn de pagina’s waarvan je wil dat (nieuwe) bezoekers ze in ieder geval zien. En als je mocht kiezen zou je deze pagina’s bovenin de Google resultaten willen hebben. De lat ligt dus behoorlijk hoog. 

Een opvallend kenmerk is dat deze teksten vaak een stuk langer zijn dan de ‘gewone’ artikelen of pagina’s. Dat komt omdat je hier alle informatie geeft die belangrijk is over het onderwerp. Het zijn daarmee een soort gidsen. Je herkent ze bijvoorbeeld aan een titel zoals ‘the ultimate guide to…’.

Net als in een gids, verwijs je door naar andere pagina’s waarin je dieper ingaat op specifieke subonderwerpen. Hiermee creëer je een duidelijke structuur en voorkom je dat bezoekers verdwalen. Deze manier van structureren en linkbuilding is erg belangrijk. We komen daar later in dit artikel nog op terug.

Waar je sommige pagina’s misschien meer schrijft om te verkopen, is cornerstone content allereerst gericht op het aanbieden van correcte en volledige informatie. Uiteraard kan dit altijd nog leiden tot een verkoop-actie. Daarom is het belangrijk dat jouw missie en visie ook hier duidelijk naar voren komt.

Voor wie schrijf je cornerstone content?

Cornerstone content schrijf je voor de lezer en voor Google. Met jouw expertise wil je de lezer informeren en aan jou binden. Tijdens het schrijven houd je dan ook deze lezer in gedachten. Google is echter de onzichtbare lezer, die het waardeert als jouw ‘echte lezers’ jouw content waarderen. Hoe meer jij een autoriteit bent op jouw vakgebied, hoe groter de kans dat jouw content hoger in de resultaten verschijnt.

Het algoritme van Google speelt hier steeds meer op in. De extra tijd die je aan het selecteren (en de kwaliteit) van deze teksten besteed, ‘verdien’ je op die manier terug. Korte content wordt minder hoog weergegeven dan langere inhoudelijke content. Dit biedt je een uitgelezen kans om toch goed te scoren op zoekwoorden die erg populair zijn. Google zoekt ‘echte’ content, geschreven door echte experts. En wie is er een betere expert op jouw vakgebied dan jijzelf?

Waarom is cornerstone content nuttig?

Het schrijven van cornerstone content heeft een aantal grote voordelen, we zetten ze voor je op een rij.

  • Door na te denken over wat jouw corner stone content is, verplicht je jezelf om je focus aan te scherpen. Het advies is namelijk om maximaal de 3 tot 5 belangrijkste onderwerpen te kiezen.
  • Deze 3 tot 5 hoekstenen bieden jouw bezoekers structuur. De belangrijkste pagina’s zijn nu gemakkelijk te achterhalen. Als het goed is klikt de lezer gemakkelijk door naar meer gedetailleerde onderwerpen. Zo combineer je gemak met goede content. Dit zal het aantal terugkerende bezoekers sneller doen stijgen.
  • Doordat je linkt naar andere delen van de website, daalt je bouncepercentage. Dit komt omdat de links het voor je bezoekers gemakkelijker maken en hen verleiden om ‘dieper’ de website in te duiken.
  • Als het goed is zijn jouw cornerstone pagina’s van hoge kwaliteit. Je hebt er goed over nagedacht en er extra aandacht aan besteed. Deze kwalitatieve en informatieve teksten kunnen je daardoor veel ‘gratis’ links op leveren van andere websites. Op deze manier kom jij als expert bekend te staan.
  • Omdat deze teksten niet direct gericht zijn op het verkopen, leveren ze niet persee directe conversies op. Toch is er vaak een verband zichtbaar tussen een stijgend aantal terugkerende bezoekers en de conversie van een pagina. Jouw cornerstone content maakt jou zichtbaar als expert. Dit maakt de keuze om uiteindelijk iets bij jou aan te schaffen een logische stap.
  • Natuurlijk draait niet alles om Google, maar het is fijn om te weten dat Google blij is als er kwalitatief goede content te vinden is op jouw website. Cornerstone content draagt hieraan bij en geeft Google een seintje dat jij een expert bent op dit onderwerp. Dit vergroot je kansen bij zoektermen waar je veel concurrentie hebt.

Google en cornerstone content: zo werkt het

Waarom zou je dan niet van elk artikel een cornerstone artikel willen maken? Dat antwoord ligt onder andere bij de manier waarop Google een website doorzoekt. Zij gebruikt daarvoor zogenaamde ‘crawlers’. Deze crawlers openen elke link die je toevoegt op een pagina. Vervolgens verwerken ze elke pagina waar die link naar toegaat. Een goede interne-link-structuur is daardoor extra belangrijk. Door meerdere artikelen te linken naar het cornerstone artikel, komt de crawler namelijk meerdere keren langs. Elke keer kijkt hij naar de relevantie van de pagina, het gebruik van keywords en hoe up-to-date de pagina is. Hoe beter dit is, hoe hoger je geplaatst wordt bij de resultaten van de zoekwoorden die jouw tekst bevat.

En dat is precies hoe cornerstone content werkt. Je steekt extra energie in het schrijven van de belangrijkste content van jouw website. De interne structuur zorgt er vervolgens voor dat niet alleen jouw doelgroep gemakkelijk bij deze goede teksten komt, maar dat ook Google begrijpt dat dit de teksten zijn waar hij op moet focussen. Daarbij is het uiteraard wel erg belangrijk dat jouw cornerstone content relevant is en toegespitst is op de zoekwoorden waarop je je wil richten. Anders zal Google je wel hoger indelen, maar niet bij het juiste zoekwoord.

Bouw je tekst op als een piramide

Omdat je cornerstone content langer is dan normaal, is het extra belangrijk om een goede structuur te hanteren binnen de tekst. Waar je voor een blog meestal zo’n 500-800 woorden rekent, hoef je nu niet te schrikken van 3000 woorden. De lezer verwacht echter nog steeds in één oogopslag te zien waar de tekst over gaat. Dit vraagt om een duidelijke opbouw. Een piramidestructuur helpt je hierbij.

Een piramidestructuur maak je door de belangrijkste informatie (beknopt!) bovenaan de tekst te plaatsen. Hoe dieper de lezer vervolgens in het artikel duikt, hoe breder de informatie wordt.

Je begint altijd met een prikkelende titel. Hiermee trek je de lezer naar deze belangrijkste tekst toe. Zorg er wel voor dat het zoekwoord in de titel terugkomt. Vervolgens verwerk je in de eerste alinea de kernboodschap van het hele artikel. Dit bouw je verder uit in de rest van de tekst. Uitbouwen doe je aan de hand van informatieve tussenkopjes. Dat helpt de lezer om snel informatie te vinden. Daarnaast biedt het jou de mogelijkheid om ook daar de belangrijkste zoekwoorden terug te laten komen.

De piramidestructuur verwerk je vervolgens ook in elke alinea. Dit betekent dat je elke alinea begint met de kernboodschap in de eerste zinnen.

Vergroot het effect: updaten, structureren en promoten

Je kunt het effect van jouw cornerstone content vergroten. Dit doe je door de teksten regelmatig te updaten, de website goed te structureren en de content slim te promoten.

1. Updaten van de teksten

Het begint allemaal met de kwaliteit van de teksten. Het is wellicht een open deur, maar bezoekers haken af bij slecht leesbare teksten. Dit zorgt voor een lagere score in Google. Naast eenvoudig te lezen moet je content ook relevant zijn. Bezoekers teleurstellen omdat je geen antwoord geeft op hun vraag, is het laatste wat je wil. Voor Google is dit tevens een indicatie dat de tekst niet relevant is bij het zoekwoord. Om de inhoud relevant te houden, moet je de cornerstone artikelen regelmatig updaten. Het wordt niet voor niks ook wel eens ‘evergreen content’ genoemd. Zorg dat het altijd kloppend en relevant is voor jouw zoektermen.

2. Structureren van je website

Wanneer we het hebben over structureren, bedoelen we onder andere dat de cornerstone content gemakkelijk te vinden is. Het zijn ten slotte de belangrijkste teksten. Het is daarom ideaal als de bezoeker vanaf de homepage in een keer door kan klikken. Daarnaast is het belangrijk dat andere berichten over dezelfde onderwerpen (of onderdelen daarvan) teruglinken naar het cornerstone artikel. Op deze manier maak je het artikel zichtbaar een ‘hoeksteen’ van de website.

3. Promoten van de content

Nu je een goede tekst hebt, wil je natuurlijk dat je lezers blijft trekken. Het is een mooi streven om jouw pagina zo waardevol te maken dat andere mensen er vrijwillig naar verwijzen. Een klein handje helpen kan uiteraard nooit kwaad. Je kunt de traffic naar jouw pagina’s bevorderen door ze regelmatig te delen op social media of via nieuwsbrieven. Een ideaal moment hiervoor is wanneer je de tekst weer een update hebt gegeven.

Zelf aan de slag met 6 stappen

Ben je klaar om zelf aan de slag te gaan met cornerstone content? Volg dan dit stappenplan.

Hier vink je aan dat het om cornerstone content gaat

Stap 1. Kies de belangrijkste onderwerpen

Stel jezelf de volgende vragen. Wanneer iemand voor het eerst op jouw website komt, welke pagina’s moet hij dan sowieso lezen? Bestaan deze pagina’s al, of moet je die nog schrijven? Hiermee bepaal je welke pagina’s of onderwerpen de hoekstenen van jouw website zijn. Kies niet meer dan 3 tot 5 pagina’s of onderwerpen. Is je website door ons ontwikkelt in WordPress? Gebruik dan de Yoast-plugin om de content aan te vinken als cornerstone content.

Stap 2. Denk na over zoekwoorden

Welke zoekwoorden omschrijven jouw dienst of bedrijf? Waar wil jij op gevonden worden? Wat wil je jouw bezoekers meegeven met jouw website? In de ideale wereld kun je dit het beste achterhalen met een uitgebreid zoekwoordenonderzoek. Wanneer dit niet haalbaar is, is het belangrijk om hier zelf goed over na te denken. Elke zoekterm zal uiteindelijk een eigen cornerstone artikel krijgen. En daar heb je er maar 3 tot 5 van. Onderbouw je keuze dus zo goed mogelijk.

Stap 3. Kies de beste teksten

Welke berichten, pagina’s of artikelen heb je al over deze zoekwoorden geschreven? Welke teksten zijn hiervan het beste of het meest populair? Komt dit overeen met de pagina’s en onderwerpen die je in stap 1 hebt geselecteerd? Voorkom dat je meerdere artikelen hebt die op hetzelfde zoekwoord gericht zijn.

Stap 4. Herschrijf deze teksten

Nu je weet welke bestaande artikelen je tot je beschikking hebt, is het tijd om deze te gaan herschrijven. Denk na over hoe je jouw bestaande tekst op een waardevolle manier kunt uitbreiden en updaten. Zorg ervoor dat ze zoveel mogelijk ‘evergreens’ zijn, oftewel ‘tijdloos’. Natuurlijk zul je af en toe moeten updaten, maar denk aan de tijdloosheid bij het herschrijven. Trends en spannende nieuwe ontwikkelingen kun je altijd in een nieuw artikel noemen. Vanuit dat artikel verwijs je vervolgens weer terug naar je cornerstone artikel. Heb je geen geschikte artikelen gevonden om te herschrijven? Schrijf dan een nieuwe tekst zodat die perfect aansluit op het onderwerp en het zoekwoord.

Stap 5. Inrichten van de andere teksten

In stap 3 heb je alle websiteteksten en artikelen langs zien komen. Nu is het tijd om ze in te richten als subonderwerp van een cornerstone artikel. Spits ze niet toe op de zoekwoorden van je cornerstone content. Kies in plaats daarvan voor uitgebreidere varianten van deze zoekwoorden. Op die manier concurreren jouw eigen pagina’s niet met elkaar en beland de bezoeker uiteindelijk bij de belangrijkste pagina’s.

Stap 6. Verwijzen, verwijzen, verwijzen

Voor jou is het onderscheid tussen de verschillende artikelen duidelijk, voor de lezer misschien ook al wel. Nu is het tijd dat je ervoor zorgt dat dit voor Google ook duidelijk is. Dit doe je door de interne linkstructuur aan te passen. Dit betekent dat alle ‘gewone’ artikelen moeten verwijzen naar één van je cornerstone teksten. Dit geldt ook voor de nieuwe teksten die je nog gaat schrijven. Zorg dat je die altijd onder één van je corner stone artikelen kunt plaatsen. Dat klinkt misschien als een arbeidsintensieve klus. Maar ook wanneer je niet zoveel tijd hebt om een uitgebreide structuur op te zetten, kun je dit stap voor stap doen. Leer jezelf aan om elk nieuwe artikel dat je schrijft, te verbinden aan een hoeksteen. Wanneer je dit consequent doet, is het onderhouden van de interne linkstructuur een stuk minder werk.

Cornerstone content is onmisbaar!

We hopen dat je het eens bent met onze conclusie: cornerstone content is onmisbaar voor jou, de lezer en Google. Het vraagt echter wel om serieuze inzet. Toch is deze klus ook goed te in stukken te verdelen en te prioriteren. Twijfel je waar je moet beginnen met de beschikbare tijd en middelen die je hebt? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag! Samen ontwikkelen we een strategie en zetten we jouw website op de kaart.

Deel dit blogbericht via