Meer dan een gezellig plaatje: het nut en de noodzaak van goede afbeeldingen

Samenvatting: Een goede afbeelding heeft een sterke aantrekkingskracht. Internetgebruikers zoeken steeds vaker met behulp van afbeeldingen. Het gebruik van afbeeldingen op jouw website kan je daarom helpen aan een goede plek in de zoekresultaten. Een bezoeker eist echter een hoge kwaliteit van de afbeelding, een goede weergave op elk device en een hoge laadsnelheid. Bij Label Vier helpen we je hierbij met behulp van Focal point, dynamische afbeeldingsgrootte en SEO voor afbeeldingen.

Visuele content is aantrekkelijk. Sinds 2010 hebben we 50 biljoen foto’s gedeeld via Instagram en elke dag versturen we 3.5 biljoen foto’s via Snapchat. Dat zijn getallen die je doen duizelen. Ze geven ook duidelijk aan dat we als mens houden van afbeeldingen, foto’s, video’s of animaties. Iedereen heeft wel eens te lang gekeken naar Instagram, Pinterest of Youtube. Is het dan alleen maar leuk om visuele content te gebruiken? Of zit er ook nog een nuttige kant aan? In dit artikel zoomen we daar verder op in en leggen we je het nut en de noodzaak uit van het gebruik van goede afbeeldingen. Ook vertellen we je hoe je kunt voldoen aan de hoge eisen die jouw bezoekers stellen aan een afbeelding.

De aantrekkingskracht van een goede afbeelding

Er is al veel onderzoek gedaan naar hoe wij als mens onze aandacht verdelen. En belangrijker, hoeveel tijd we nemen om te bepalen of iets onze aandacht verdiend. Met de vele informatie die elke dag op ons afkomt, zal het je niet verbazen dat we hier gemiddeld slechts 8 seconden aan besteden. Wanneer in 8 seconden onze aandacht niet is getrokken, schrijven we de gehele content af. Een goede afbeelding trekt de aandacht. Dat is niet alleen handig om je lezer bij de les te houden. Het kan je ook helpen om je in zo min mogelijk tijd jouw verhaal te vertellen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat we een beeld binnen 13 milliseconde verwerken. Zo houd je nog best veel van die 8 seconden over. Het blijkt ook dat we ontzettend goed zijn in het onthouden van de informatie die je geeft in een afbeelding. Wanneer iemand je informatie verteld, weet je er 3 dagen later nog 10% van. Wanneer je dezelfde informatie in een afbeelding ziet, weet je er nog 65% van. Dat is een flink verschil en zeker de moeite waard om mee te experimenteren. En dan hebben we het nog niet eens over de hogere Click-through-rates (CTR). Of het feit dat berichten met afbeeldingen veel vaker worden gedeeld met via social media.

Zoeken op afbeeldingen en Google Ranking

Niet alleen deze onderzoeksresultaten laten zien dat we als mens getrokken worden naar afbeeldingen, ook ons zoekgedrag op internet wijst dit uit. Wanneer we zoeken naar een specifiek product, doen we dit steeds vaker via Google Afbeeldingen. In 2018 besloeg dit ruim 22% van alle zoekresultaten op het internet. Ook wanneer je niet via Google Afbeeldingen zoekt, zie je steeds vaker afbeeldingen verschijnen bij je (mobiele) zoekresultaten. Het gebruik van afbeeldingen is daarom zeker nuttig voor jouw ranking in Google. Je moet hiervoor wel een aantal zaken op orde hebben, zoals de alt-tekst en de afbeeldingsnaam. Wat je allemaal precies kunt doen qua SEO gaat te ver om in dit artikel volledig toe te lichten. Wil je hier meer over weten? Lees dan eens ons artikel over SEO-advies of neem contact met ons op. 

Het valt of staat met kwaliteit

Het is echter niet de bedoeling om nu maar lukraak zoveel mogelijk afbeeldingen toe te voegen. Jouw bezoekers stellen hoge eisen en willen gemakkelijk en snel een antwoord vinden op hun vraag. Een afbeelding kan hen afleiden of helpen. Dat is een belangrijk verschil. De gemiddelde bezoeker is behoorlijk ongeduldig en is snel afgehaakt. Dat kan gebeuren doordat jouw website te langzaam laadt, de informatie niet betrouwbaar over komt of dat het niet mobiel vriendelijk is. Al deze redenen zijn ook van toepassing op het gebruik van afbeeldingen. Je wil niet dat de hoge kwaliteit van afbeeldingen jouw website vertraagd, of dat de foto niet goed in beeld komt op de mobiele weergave. Bij Label Vier weten we hier alles van. Wij hebben de expertise in huis om dit goed toe te passen.

Altijd het juiste onderdeel in beeld met ‘Focal point’

We bekijken websites op steeds meer verschillende schermen. Vroeger was een ‘desktop weergave’ en een ‘mobiele weergave’ nog voldoende. Nu is er zelfs tussen de mobiele telefoons en tablets al een groot verschil in schermgrootte. Dit kan het extra lastig maken om jouw afbeelding altijd op de juiste manier weer te geven. Bij Label Vier hebben we hiervoor ‘Focal point’ ontwikkeld. Met Focal point staat op elk device jouw afbeeldingen goed in beeld. Dit is vooral handig wanneer er een specifiek focuspunt is in jouw afbeelding. Dat zie je in het voorbeeld van deze kapper. Welk apparaat jouw gebruiker ook hanteert, het hoofd van de man moet in beeld blijven. Met Focal point stel je dit gemakkelijk in en ben je zeker van het juiste resultaat.

Label Vier Focal Point
Met behulp van Focal Point selecteer je makkelijk het belangrijkste onderdeel van een foto.

Snelheid met hoge kwaliteit

Bij de weergave van afbeeldingen is het belangrijk om de juiste balans te hanteren. We bedoelen hiermee niet alleen de balans tussen ‘nuttig’ en ‘leuk’ maar vooral de balans tussen een hoge kwaliteit en een hoge laadsnelheid. Bij Label Vier maken we hiervoor gebruik van een afbeeldingenset (een zogenaamde src-set). Met behulp van deze afbeeldingenset kiest de website zelf welke afbeeldingsgrootte het beste past bij het device en de internetverbinding van de gebruiker. Dit noemen we ook wel een dynamische afbeeldingsgrootte. Daarnaast wordt elke afbeelding pas ingeladen zodra je naar beneden scrollt. Dit scheelt een hoop laadtijd in het begin. Zo kun je afbeeldingen van een hoge kwaliteit aanbieden zonder in te leveren op de snelheid.

Dus ik heb alleen nog maar afbeeldingen nodig?

Het klinkt misschien alsof jouw website het beste uit alleen nog maar afbeeldingen kan bestaan. Als dat is wat bezoekers trekt, een hogere ranking in Google oplevert en de aandacht vasthoudt, waarom zou je er dan nog woorden aan vuil maken? Dat is een logische vraag. Maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat we met de focus op afbeeldingen geen volledig plaatje hebben kunnen schetsen. Het blijkt namelijk dat langere artikelen ‘winnen’ van kortere artikelen op bijna alle gebieden. Denk hierbij aan de ranking in Google, aantal bezoekers en de betrokkenheid van de lezer. En wanneer we zeggen ‘lang’ dan bedoelen we 3000 worden, of meer. Meer hierover lees je in ons artikel over cornerstone content. Bij deze lange artikelen is het uiteraard belangrijk om de tekst af te wisselen met goede afbeeldingen. Ook hier gaat het weer om het vinden van de juiste balans.

Conclusie: afbeeldingen zijn nuttig en nodig

We sluiten dit artikel af met de conclusie dat afbeeldingen nuttig en nodig zijn om de aandacht te trekken en vast te houden van jouw bezoekers. Ze helpen je bij het creëren van een goede gebruikerservaring en een hogere plek in de zoekresultaten. We helpen je graag bij het implementeren van Focal point en src-set zodat jouw gebruikers niet in hoeven te leveren aan snelheid of kwaliteit. We horen graag van je hoe we jou hiermee kunnen helpen!

Deel dit blogbericht via