Snel, sneller, snelst
Elke seconde dat jouw website langer doet over het laden, haken er bezoekers af. We zijn als gebruikers zo ongeduldig geworden, dat letterlijk elke seconde telt. Om de laadsnelheid van websites te verbeteren is Google een aantal jaar geleden gestart met Google AMP, het Accelarated Mobile Pages Project. Met behulp van Google AMP maak je een uitgeklede versie van je huidige webpagina. Op die manier garandeer je een super korte laadtijd voor jouw mobiele gebruikers.
Waarom is deze AMP-technologie dan nu ineens weer in het nieuws? Dat zit hem in het feit dat Google in oktober 2020 een uitbreiding op deze technologie heeft gelanceerd: de Web Stories. Deze Web stories lijken op het stories-format dat je kent van sociale media. Maar, ze zijn opgebouwd met behulp van de AMP-technologie. Daardoor laden ze razendsnel en kun je ze gemakkelijk embedden op jouw website. Stories zijn een leuke manier om bezoekers te trekken en hun aandacht vast te houden. Maar daarnaast is Google ook nog eens van plan om de web stories hoog in de zoekresultaten weer te geven. Des te meer reden om hier meer over te leren.
Wat zijn Web Stories precies?
Web Stories zijn een web-based versie van het populaire story-format dat je al kent van sociale media. In een story combineer je video, audio, afbeeldingen, animaties en tekst op een aantrekkelijke manier. De gebruiker bepaalt door te swipen zelf de snelheid waarmee hij de informatie tot zich neemt. Web Stories zijn gemaakt voor een perfecte mobiele weergave, maar werken ook op een desktop.
Beter goed gejat dan slecht bedacht…
Zijn Web Stories niet gewoon gejat van social media? Je zou het bijna denken, want ze lijken erg op elkaar. Toch zijn er wel een aantal belangrijke verschillen:
- In tegenstelling tot formats zoals Instagram Stories, zijn Web Stories open en vrij te verspreiden. Je maakt en publiceert ze op je eigen website, waardoor jij ook echt de eigenaar bent en blijft van deze story. Dit geeft je meer controle over wat je publiceert en hoe je dat wil doen. Jij bepaalt bijvoorbeeld hoe lang het zichtbaar blijft.
- Met Web Stories heb je meer mogelijkheden en opties om met je doelgroep in contact te komen. Dit doe je bijvoorbeeld met behulp van een call-to-action, door embedded content weer te geven of door gerelateerde artikelen te promoten.
- Maar het belangrijkste verschil is waarschijnlijk wel dat jouw Web Stories zichtbaar zijn in Google Search, Google Discover en Google Images.
Met deze verschillen willen we niet beweren dat de ene vorm beter is dan de andere. Het is echter wel belangrijk om de verschillen mee te nemen in de keuze die je maakt. Welk format is voor jouw doelgroep het meest geschikt? Of neem je ze allemaal op in je omnichannel approach?
En zo ziet het eruit!
Er zijn je al meerdere bedrijven voorgegaan waardoor er al praktijkvoorbeelden in de omloop zijn. Bekijk bijvoorbeeld eens de story van:
De voordelen op een rij
Het klinkt allemaal leuk en aardig, maar wat heb je er nou precies aan? We zetten voor jou de voordelen op een rij:
- Het is een relatief makkelijke manier om je content er aantrekkelijk uit te laten zien. Met de plugin van WordPress kun je snel aan de slag.
- Het is speciaal gemaakt voor smartphones. De slides zijn verticaal en door de AMP-technologie laden ze ook nog eens supersnel. Wil je via mobile devices je doelgroep bereiken? Dan is dit een goede manier.
- Het kost je misschien wat moeite om de verhalen te maken, maar ze zijn te embedden en daardoor kun je ze hergebruiken. Bijvoorbeeld op meerdere pagina’s.
- Het is een nieuwe en frisse manier om je storytelling en contentmarketing mee op te zetten. Toch is het op basis van een principe dat je doelgroep waarschijnlijk al kent. Dit maakt het laagdrempeliger.
- Het gebruik van Web Stories zorgt voor een interactie met je doelgroep. Ze klikken, luisteren en kijken. Op deze manier kun je je boodschap in een klap op verschillende manieren overbrengen.
- Web Stories zijn terug te vinden in de analytics van je website. Zo is het makkelijk om te achterhalen of je (beter) in contact komt met je doelgroep.
Tips voor een goede (eerste) story
In oktober 2020 heeft Google een WordPress plugin gelanceerd waarmee je gemakkelijk stories kunt maken voor jouw WordPress website. Dit werkt extra goed in combinatie met Gutenberg. In Gutenberg kun je namelijk gemakkelijk de horizontale flow creëren die je wilt.
Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er wel een Web Story voor maken. Denk aan:
- How-to of tutorials
- Het uitlichten van bijzondere kenmerken van jouw product(en)
- Review van de diensten die je aanbiedt
- Veel gestelde vragen (en antwoorden) over jouw vakgebied of product
- Een samenvatting van een veelgelezen artikel
Heb je weinig inspiratie voor een eerste story? Kijk dan eens bij de templates en kies degene die er voor je uitspringt. Pak nu het meest gelezen artikel op jouw website en maak daar een samenvatting van in dit template. Je maakt deze samenvatting dynamisch en interactief door:
- Extra afbeeldingen, gifjes en video’s eraan toe te voegen.
- Audio eraan toe te voegen. Wees hier wel terughoudend in, de meeste mensen zijn niet zo gecharmeerd van onverwachte muziek uit hun speakers. Bedenk dus goed of dit echt toegevoegde waarde heeft.
- Zo min mogelijk woorden te gebruiken. Wil je toch woorden gebruiken? Houd het zo kort mogelijk en moedig de lezer aan om door te klikken naar jouw website voor uitgebreide informatie.
- Te zorgen dat de stories die je maakt verbonden zijn aan je website. Je moet ze wel los van elkaar kunnen bekijken, maar het is slim als de story de lezer naar jouw website trekt voor meer informatie.
Web Stories en SEO
Gelukkig geldt voor de SEO van Web Stories dat je over het algemeen dezelfde tactiek aan kunt houden als voor je andere content. Daarnaast geeft Google nog een aantal extra tips:
- Zorg dat je verhaal volledig is. Het moet geen verkapte advertentie zijn, maar echt informatie bieden en een afgerond verhaal zijn. Voeg daarom maximaal 1 affiliate link toe per verhaal.
- Gebruik 10 tot 20 pagina’s per story.
- Houd een titellengte aan van maximaal 40 tekens.
- Maak zo min mogelijk gebruik van woorden. Vuistregel: maximaal 200 tekens per pagina.
- Als je video gebruikt, zorg dat die gefilmd is in portretstand en niet langer is dan 15 seconden. Voeg ook ondertiteling toe.
- Wil je zeker weten dat alles werkt en goed wordt geïndexeerd? Test je story dan in de AMP-tester van Google.
- Voeg structured data toe zodat Google en andere zoekmachines beter begrijpen waar deze story overgaat.
Tot slot
Google Web Stories zijn op dit moment nog erg nieuw, maar het lijkt erop dat het snel zal groeien. Deze stories zijn namelijk hèt antwoord van Google op social media. We verwachten dat Google van plan is om alles in de strijd te gooien om dit te laten slagen. Denk bijvoorbeeld aan hoge posities in de zoekresultaten. Wanneer je vroeg meegaat in deze ontwikkeling, heb je het voordeel dat je voorop loopt op je concurrenten. Daarnaast vinden gebruikers het een fijne manier om content tot zich te nemen, en hen wil je natuurlijk graag tevreden houden!
Wil je ook de web stories plugin gebruiken op jouw website? Laat het ons weten, we helpen je graag op weg.