iconen en labels

Verhoog je gebruiksvriendelijkheid met iconen en labels

Gebruiksvriendelijkheid op een website is ontzettend belangrijk. User Experience (UX) design is hierbij de sleutel tot succes. In dit artikel licht Label Vier een van de vele onderdelen van UX design uit: iconen en labels. Een icoon is een representatief symbool, zoals een huisje voor ‘home’ en een duimpje voor ‘like’. Labels zijn stukjes tekst die uit één of een aantal woorden bestaan, zoals profiel of vind ik leuk. Wist je dat je door middel van het juiste icoon- en labelgebruik je gebruiksvriendelijkheid, en daarmee je klanttevredenheid, een stuk kan verhogen?

iconen en labels

Voordelen van iconen

Je neemt beeld sneller waar dan tekst. Een mens kan van nature niet lezen, dit is een aangeleerde vaardigheid (Johnson, 2013, pp. 65-77). Om deze reden is een label lastiger te analyseren dan een icoon. Daarnaast nemen iconen op websites en in apps minder ruimte in beslag dan tekst en gaat de aandacht van de gebruiker vaak direct naar een icoon. 

Nadelen van iconen

De interpretatie van een icoon komt voort uit een eerdere ervaring. Een hartje voor een like, een prullenbak voor ‘verwijderen’ en een getekend poppetje een ‘profielknop’. Toch is het zo dat er in verschillende landen, culturen en generaties sommige iconen anders geïnterpreteerd worden. Waar het voor jou duidelijk is dat drie streepjes onder elkaar een hamburgermenu is, weet iemand die voor het eerst op een telefoon kijkt dat niet. Ook is het in sommige gevallen lastig om een goed icoon toe te passen. Dit gaat dan om hele specifieke of brede begrippen, zoals producten, hulpmiddelen, hbo’ers, koningshuis en prentenboek. Hoe maak je in slechts één simpel icoon duidelijk dat het om een prentenboek gaat en niet om een atlas, lees- of fotoboek?

Bij internationale organisaties is het gebruik van iconen lastig, omdat je met veel cultuurverschillen te maken hebt, dus ook met verschillende interpretaties van iconen. Het is dus belangrijk om alleen een icoon te gebruiken wanneer je 100% zeker weet dat er geen verwarring over kan ontstaan.

Verkeerde interpretatie van iconen

Een voorbeeld van een verkeerde interpretatie die ik zelf ervaar is die van mijn mailbox. Het gaat om onderstaande iconen:

Als ik een nieuw bericht wil typen klik ik automatisch op de linker knop, omdat ik dit associeer met een nieuw bericht (een envelop, dus een bericht verzenden). Als ik daar op klik, ververst mijn mail. Met het rechter icoon creëer je wél een nieuw bericht. Dit is een goed voorbeeld van verwarring die ontstaat door alleen iconen en geen labels te gebruiken.

Voordelen van labels

Het grote voordeel van labels is dat er minder misverstand ontstaat over de betekenis. Het woord opslaan betekent opslaan, vind-ik-leuk betekent vind-ik-leuk en menu betekent menu. Klinkt duidelijk toch?

Nadelen van labels

Toch zitten er ook nadelen aan labels. Ze nemen meer ruimte in beslag dan iconen, waardoor het ontwerp er onrustig uitziet. Daarnaast zijn labels absoluut niet gebruiksvriendelijk voor analfabeten. Probeer het zelf maar eens uit door een app te downloaden in een taal die je absoluut niet kent. Dan merk je dat het een stuk lastiger (of zelfs onmogelijk) is om een app te gebruiken.

Iconen en labels combineren

Er bestaat geen standaard formule of je labels, iconen of een combinatie van beiden moet gebruiken op je website of in je app. Dat is namelijk afhankelijk van je doelgroep. Een website voor taalstudenten kan je prima zonder iconen ontwerpen, maar een website voor jonge kinderen die nog niet kunnen lezen werkt prima met alleen iconen.

Wanneer je met je website of app iedereen wil bereiken, kan je het best een combinatie iconen en labels gebruiken. Zo voorkom je verwarring en verbeter je de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid voor elke gebruiker.

Ik heb inmiddels de instellingen van mijn mail zo aangepast dat er zowel een label als icoon staat. Vanaf nu geen misverstanden meer over inbox vernieuwen en een nieuw bericht typen. 

Ben jij benieuwd of de iconen en labels op jouw website of app gebruiksvriendelijk genoeg zijn? Of wil je graag dat wij jouw website toegankelijker maken na het lezen van dit artikel? Neem dan vrijblijvend contact op met Label Vier, zodat al jouw gebruikers een betere ervaring hebben met jouw merk.

Deel dit blogbericht via