Brown Paper Sessie voor prototype

Waarom is het belangrijk een prototype van je app of website te maken?

Bij Label Vier wordt op dit moment hard gewerkt aan een app voor Wageningen University & Research. Ook in dit project hebben we gekozen om vóór de ontwikkeling een gedetailleerd klikbaar prototype te maken. Waarom?

Een klikbaar prototype is de ‘blauwdruk’ van je website of app. Een platte weergave waarin je basale dingen zoals de structuur, functionaliteiten en de interactie met de gebruiker vastlegt. Hieronder leg ik in vier punten uit waarom je met het maken van een prototype traditionele valkuilen bij de ontwikkeling van je website of app ontwijkt.

Voorbeeldscherm uit prototype app

1. Je toetst je eigen ideeën

Om het prototype van de app goed op te kunnen zetten, duiken we in een aantal sessies diep in de doelgroep van je app of website. We brengen de taken die gebruikers moeten kunnen doen in kaart en ontwikkelen de functionaliteiten die daar bij passen. Daarmee halen we alle informatie op om de ideale klantreis (of ‘customer journey’) op te zetten. Welke stappen doorloopt de gebruiker om de gewenste taken af te ronden?

In het prototype zie je direct de praktische vertaling van je ideeën, en kun je deze al toetsen bij je doelgroep. Kloppen de beelden die je vooraf had? Is je app of website wel zo intuïtief als je voor ogen had? Aanpassingen in het prototype zijn uiteraard snel en goedkoop door te voeren.

2. Je kunt je idee gemakkelijk toetsen bij anderen

Een prototype maakt aan anderen in één keer duidelijk wat het doel van je app of website is, en hoe het precies gaat werken.

Dit kan erg handig zijn als je binnen je organisatie anderen nog moet zien te overtuigen van je idee. Niet iedereen wordt enthousiast van een mooie presentatie en een lijst met functionaliteiten. Met een prototype van een app op je telefoon kan iemand al in een vroeg stadium van je project ervaren wat de app met hem of haar gaat doen. Een ander groot voordeel van al testen in dit stadium is dat eventuele problemen snel boven tafel komen.

Voorbeeldscherm uit prototype app

3. Het bespaart tijd en geld bij het ontwerp

Heb je je prototype helemaal gefinetuned? Klopt de customer journey, ben je geen functionaliteiten vergeten en is iedereen enthousiast over het resultaat? Dan heb je een compleet pakket voor de designer die het grijze prototype omtovert in een gelikt ontwerp.

Doordat je nu van ieder scherm een opzet hebt, weet je precies hoeveel schermen de designer moet ontwerpen en welke verschillende onderdelen er nodig zijn. Zo heb je vooraf helderheid over de hoeveelheid werk die de designer moet verrichten en kom je achteraf niet voor verrassingen te staan. Wil je testen of dit design ook aanslaat bij je doelgroep? Dan kun je ook van alle ontwerpen weer een klikbaar prototype maken.

Voorbeeldscherm uit prototype app

4. Het bespaart gedoe bij de ontwikkeling

Niets zo vervelend als in het laatste stadium van je ontwikkeling erachter komen dat die developer die ene functionaliteit net even anders heeft geïnterpreteerd dan jij ‘m in je hoofd had. Waardoor jij opnieuw moet uitleggen wat je voor ogen had en de developer opnieuw moet beginnen. Met vertraging en hogere kosten als gevolg.

Met een klikbaar prototype heb je al in een vroeg stadium helder welke onderdelen je website of app heeft en welke functionaliteiten er beschikbaar moeten zijn. Waar uit een tekstueel ‘Functioneel ontwerp’ nog verschillende beelden kunnen ontstaan, is dat bij een prototype niet meer mogelijk. Is iets niet duidelijk voor de developer, dan wordt dat ook duidelijk. Zo weten alle partijen vóórdat de relatief dure ontwikkelfase start exact waar ze aan toe zijn.

 

Heb je ook een idee voor een nieuwe website of app, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? We denken graag met je mee!

Deel dit blogbericht via