Maatwerk wordpress

Waarom wij alleen maatwerk WordPress websites bouwen

Je kent ze vast wel, de (gratis) thema’s of pagebuilders waarmee je in een paar klikken een WordPress website bouwt. Lage kosten, snel resultaat. Tenzij je een optie zoekt die net niet in het thema zit waarmee je net je hele website hebt gebouwd. Dan kun je weer opnieuw beginnen…

Bij Label Vier bouwen wij ook WordPress websites, maar dan op een andere manier. Wij werken namelijk bewust niet met standaardthema’s of pagebuilders en bouwen alleen maatwerk WordPress websites. In dit artikel leggen we je uit waarom.

Vier manieren om een WordPress website te bouwen

WordPress is open source software waarmee je gemakkelijk zelf een website bouwt. Het onderhouden en vernieuwen wordt gedaan door een grote gemeenschap van ontwikkelaars. WordPress biedt hiermee veel voordelen. Zo scheelt het veel in ontwikkelingskosten, is het mogelijk om je eigen thema’s te bouwen en kun je je hosting er specifiek op aanpassen. Wil meer weten over WordPress en waarom wij er zo enthousiast over zijn? Lees dan dit artikel.

In grote lijnen zijn er vier manieren om een WordPress website te bouwen, we lichten elke manier toe en vertellen je wat de voor- en nadelen zijn.

1. Op basis van een thema

In dit geval koop of download je een generiek thema dat is gebouwd door een ontwikkelaar. Met behulp van de instellingen in dit thema pas je de website aan naar je eigen wensen.

Voordelen:

Je kunt van tevoren een stijl uitzoeken die je mooi vindt en zelf nog allerlei (kleinere) instellingen aanpassen, zonder dat het je veel tijd kost. Bovendien blijft de website dankzij het thema een consistent geheel.

Nadelen:

Het is lastig om ontwerpwijzigingen door te voeren zodra je veel pagina’s hebt aangemaakt. Dan moet je namelijk elke pagina langs om een lettergrootte of kleur aan te passen.

Bovendien is een thema geen maatwerk is voor jou. Je zit vast aan de functionaliteiten en instellingen binnen dat thema. Een groot deel van de instellingen gebruik je (waarschijnlijk) niet, maar die kunnen wel voor (snelheids)problemen zorgen. Het grote aantal instellingen maakt het bovendien lastig om te vinden wat je zoekt. En ontbreekt er dan toch nog iets wat je net wel nodig hebt? Dan heb je pech, want het thema kun je niet uitbreiden. Besluit je bijvoorbeeld na een tijdje dat je tóch een blog wil starten, maar ondersteunt het thema deze functionaliteit niet? Dan sta je voor een vervelende keuze: een nieuw thema implementeren (en je website opnieuw inrichten) of toch maar geen blog starten.

2. Met behulp van een pagebuilder

Een pagebuilder is een WordPress plugin waarmee je websites bouwt en bewerkt zonder dat je technische kennis nodig hebt (van bijvoorbeeld CSS of HTML). Dit doe je door vanuit de ‘bibliotheek’ de elementen te selecteren die je nodig hebt. Denk aan een afbeelding, contactformulier of FAQ. Sommige pagebuilders bevatten ook volledige sjablonen of lay-outs die je kunt gebruiken. Veelgebruikte pagebuilders zijn onder andere: Elementor, Divi, WP Bakery, of Beaverbuilder.

Voordelen:

Met een pagebuilder heb je met weinig technische rompslomp, snel een mooi resultaat. Je hebt veel vrijheid en bent minder gebonden aan vastgestelde instellingen of functionaliteiten, zoals bij een thema. Dit geeft ruimte voor een design dat bij jou past. Een ander voordeel is dat je tijdens het bouwen meteen kunt zien hoe het er voor de bezoeker uit komt te zien.

Nadelen:

Het grootste nadeel is dat een pagebuilder niet gebouwd is om een goede performance te geven. Denk hierbij aan de snelheid, maar ook aan hoe zoekmachine-vriendelijk de website is. Daarnaast ontstaan er soms gekke technische fouten met de lay-out, die je niet zelf op kunt lossen.

Een ander nadeel is dat de data erg wordt vervuild en alleen nog maar gebruikt kan worden door de pagebuilder zelf. Concreet betekent dit dat je niet kan wisselen van pagebuilder of kan ombouwen naar maatwerk. In dat geval gaat alle data die je hebt namelijk verloren. Dit maakt een pagebuilder niet per definitie slecht, maar het betekent wel dat je deze keuze bewust moet maken. Er is wat betreft data namelijk geen weg terug.

3. Met behulp van Gutenberg

Hoewel Gutenberg is ontstaan als een content editor, kun je er nu met behulp van ‘patterns’ ook een volledige website mee ontwerpen.

Voordelen:

Je kunt je teksten prachtig en snel vormgeven met Gutenberg. Ons advies is dan ook: Schrijf je content? Gebruik daarvoor Gutenberg. Met de functionaliteit ‘patterns’ kun je op een snelle manier een pagina mooi indelen met bijvoorbeeld een combinatie van afbeeldingen.

Een relatief voordeel is dat hoewel Gutenberg steeds meer neigt naar een pagebuilder, het de data een stuk minder vervuilt dan een pagebuilder en je die daardoor nog wel op andere manieren kunt (her)gebruiken.

Nadelen:

Het grote nadeel van Gutenberg als ontwerptool is dat je relatief veel kennis van Gutenberg nodig hebt om er een mooie website mee te maken. Maar juist dan zul je ook merken dat de opties redelijk beperkt zijn.

Een ander nadeel is dat je in de preview niet kunt zien of de lay-out goed combineert met het thema of de pagebuilder die je hebt gekozen. Zo zie je in de preview bijvoorbeeld dat de afbeelding gecentreerd is op de pagina, terwijl dit in realiteit niet mogelijk is doordat het thema dit niet toelaat.

4. Maatwerk WordPress

Hierbij bouwt een ontwikkelaar speciaal voor jou een thema dat helemaal aansluit op jouw wensen.

Voordelen:

Doordat we het thema en de contentblokken zelf ontwerpen kunnen we het design precies nabouwen en blijven we consistent op alle pagina’s. Daarnaast scoort deze manier van website bouwen hoog op snelheid, performance en zoekmachine-vriendelijkheid.

Een ander voordeel van maatwerk WordPress is dat het beter onderhoudbaar is. Als je iets wil veranderen in het ontwerp van een contentblok, hoef je dit maar op één plek aan te passen in de code. Bij een pagebuilder zou je elke pagina langs moeten gaan. Dat je het aanpast in de code is echter ook meteen een nadeel, daardoor kun je het namelijk niet zelf en heb je een ontwikkelaar nodig. Bij een pagebuilder heb je dit meer zelf in de hand.

Nadelen:

Een nadeel van een maatwerk WordPress website is dat je minder blokken tot je beschikking hebt dan bij een pagebuilder. Daar staat tegenover dat deze maatwerk contentblokken de bezoeker een consistente ervaring geven en jou als beheerder tijd besparen. Je hoeft namelijk alleen de content toe te voegen, de rest is geprogrammeerd. Daardoor hoef je je bijvoorbeeld niet druk te maken of het lettertype van de titels wel overal gelijk is.

Onze visie: waarom wij alleen maatwerk WordPress websites bouwen

Als je ontwikkelt binnen een software platform zoals WordPress is het belangrijk om te werken binnen de filosofie van dat platform. Dit zorgt er voor dat sites op de lange termijn goed onderhoudbaar zijn, en het zorgt er voor dat meerdere ontwikkelaars met de code overweg kunnen.

Wanneer je met WordPress een website bouwt heb je namelijk een basis en fundament dat hetzelfde is. We werken met een starterskit waardoor we ervoor zorgen dat alle websites die we maken consistent zijn met elkaar. Dit betekent niet dat ze er hetzelfde uitzien, elke website ziet er dankzij maatwerk uniek uit. Achter de schermen is elke website echter wel op dezelfde manier opgebouwd. Daardoor kunnen ontwikkelaars onderling gemakkelijk bijspringen en zorgen we voor betrouwbare support en onderhoud. Onze starterskit is open source, net als de code die we als maatwerk aanvullen. Deze code mag je gewoon meenemen en iemand anders vragen om ermee (verder) te werken of te onderhouden.

En toch… is maatwerk WordPress niet altijd de beste keuze

Zoals je leest zijn wij erg enthousiast over het gebruik van maatwerk WordPress. Als we de voor- en nadelen van de verschillende ontwerpmethodes op een rij zetten is voor ons de keuze duidelijk. En toch… vinden ook wij dat maatwerk niet in alle situaties de beste keuze is.

Of maatwerk bij jou past, daar kom je achter in het ontwerpproces. Als je stilstaat bij het doel van jouw website; is het een campagnewebsite, een visitekaartje of wil je er een hele uitgebreide contentbank aan verbinden? Je komt erachter wat bij je past, als je kijkt naar je budget, naar hoe intensief je met de website wil werken, wat de gereedschappen zijn die je hebt en wat je daarmee kunt doen.

Wij zijn absoluut niet tegen pagebuilders of thema’s, je kunt hier prachtige websites mee maken. In sommige gevallen is dit zelfs de beste optie, als je de antwoorden op voorgaande vragen afweegt. Maar dit is een keuze die je heel bewust moet maken. Op termijn kunnen de nadelen namelijk zwaarder gaan wegen dan de voordelen, en dan is er niet altijd meer een weg terug.

Samen brainstormen?

Hebben we je aan het denken gezet en ben je benieuwd wat voor soort website bij jou past? Laat het ons weten, we zijn altijd eerlijk en denken graag met je mee.

Deel dit blogbericht via