Je wil een nieuwe website en pakt het grondig aan. Van brown paper sessie tot het ontwerpen van persona’s. Van klantreis tot digitaal design, alles komt langs. Jouw nieuwe website staat als een huis en de gebruikerservaring kan niet soepeler.
Tijd om live te gaan! Of wacht, nog even snel de teksten aanpassen… Mensen lezen tenslotte amper, het ijzersterke design trekt de klanten. Toch?
Tekst of design?
Leuke vraag. Wat is eigenlijk het belangrijkst voor een goede website? Is dat de tekst of het design? In de praktijk merken we dat mensen zich vooral richten op het design. Teksten zijn vaak de sluitpost op de begroting en de planning. Nog even snel erin knallen, dan kunnen we live!
Een gemiste kans, vinden wij. Want met alleen design is een website echt niet af. Tekst en design vullen elkaar aan en maken het plaatje compleet. Teksten gebruik je bijvoorbeeld om je (potentiële) klant te informeren en te overtuigen van jouw expertise. Je gebruikt tekst om je design te ondersteunen, door duidelijke knoppen of (bestel)formulieren te maken. Maar je gebruikt tekst ook om een verhaal te vertellen. Wie ben je en waarom doe je wat je doet?
Tekst is geliefder dan je denkt…
Het lijkt soms alsof tekst niet meer relevant is, niet van deze tijd. Jouw klant wil video’s, visuals en lekker scannen en scrollen. En die dingen zijn ook relevant, maar tekst blijft belangrijker dan je misschien denkt.
Zo blijkt dat langere artikelen ‘winnen’ van kortere artikelen op bijna alle gebieden. Denk hierbij aan de ranking in Google, aantal bezoekers en de betrokkenheid van de lezer. En wanneer we zeggen ‘lang’ dan bedoelen we 3000 worden, of meer. Meer hierover lees je in ons artikel over cornerstone content.
Daarnaast kwamen wij er recent achter dat de click-rate van onze nieuwsbrief gigantisch omhoog schoot toen we alle afbeeldingen eruit haalden. De nieuwsbrief is nu kort, krachtig en eigenlijk alleen maar gevuld met tekst. En dat slaat aan! Iets om over na te denken…
Genoeg tijd voor goede teksten
Hoeveel tijd is genoeg tijd? Wij stellen dat je voor een website zo’n 200 – 400 uur moet rekenen voor het vullen met content. En daarbij is ons belangrijkste advies misschien nog wel om heel goed na te denken of je dit zelf wil doen. Iedereen kan typen, maar schrijven is een vak apart. Zelf hebben we er daarom voor gekozen om een tekstschrijver in te huren die regelmatig een artikel schrijft. Wij geven de input, zij schrijft het op. Voor ons de ideale manier om elke maand content te creëren en zo onze SEO-ranking en onze uitstraling als expert op peil te houden.
We zien dit gelukkig ook steeds vaker gebeuren bij onze klanten. In steekwoorden omschrijven zij wat ze willen bereiken met de teksten op hun website of op hun blog. Vervolgens vragen ze een tekstschrijver om het af te maken. Deze investering in teksten is belangrijk, want je verliest simpelweg conversie als je website gevuld is met halve alinea’s en rommelige tekst. Daar kan een sterk design je niet redden, je hebt het echt allebei nodig.
UX-writing
Hierboven staat het al kort omschreven. Tekst kan je design versterken. Denk aan de tekst op de knoppen, bij een contactformulier, een productomschrijving of een offerteaanvraag. Dit zijn belangrijke (keuze)momenten voor jouw bezoeker. Het zijn de momenten waarop de tekst jouw klant overtuigt. Of niet.
Deze vormen van microcopy noemen we UX-writing. UX-writing is meer dan kort en bondig schrijven. Als je het goed doet, zorg je met deze korte stukjes tekst voor een positieve gebruikerservaring.
Denk bijvoorbeeld aan een foutmelding. De gebruiker krijgt een heel ander gevoel van een foutmelding vol cijfers, tekens en technische rompslomp, dan van een simpele omschrijving van wat er mis gaat. In het eerste geval weet je bijna zeker dat hij afhaakt. In het tweede geval wil hij misschien nog wel een poging wagen.
Wil je aan de slag met UX-writing? Lees dan dit artikel op onze blog.
Succesvolle contentmigratie
Het design is af en je hebt met behulp van UX-writing alle knoppen, formulieren en foutmeldingen kraakhelder omschreven. Er hoeft nu nog maar één dingetje te gebeuren: de contentmigratie. Je begrijpt dat het belangrijk is om dit gestructureerd aan te pakken. Oude teksten zet je namelijk niet zomaar in je nieuwe website en aanvullende teksten schud je niet zomaar uit je mouw.
Maar hoe moet het dan wel? We raden aan om SEO-expertise in te schakelen en om een deel van de contentmigratie te automatiseren met een import. Dat scheelt je een hoop tijd! Daarnaast is het belangrijk om de metacontent en de afbeeldingen mee te nemen. En om je oude content niet zomaar weg te gooien. Soms zijn dit juist de artikelen waarop je bezoekers trekt via Google.
Wil je hier meer over weten? Lees dan dit artikel waarin we deze tips voor een succesvolle contentmigratie verder uitleggen. Een echte aanrader als je bezig bent met het vernieuwen van je website!
Onderschat de invloed van een tekst niet!
Er zijn veel dingen belangrijk als het gaat om een sterke website en een goede gebruikerservaring. Onze blog staat er vol mee, we adviseren je graag. Maar als we één ding mogen kiezen… dan hopen we dat je je na het lezen van dit artikel bewust bent van het volgende: Design matters, copy is key. Onderschat de invloed van een goede tekst niet! Laat teksten daarom niet de sluitpost zijn op je project. Neem er de tijd voor, dat betaalt zich altijd terug.