WordPress is open source software waarmee je gemakkelijk zelf een website bouwt. Het onderhouden en vernieuwen wordt gedaan door een grote gemeenschap van ontwikkelaars. WordPress biedt hiermee veel voordelen. Zo scheelt het veel in ontwikkelingskosten, is het mogelijk om je eigen thema’s te bouwen en kun je je hosting er specifiek op aanpassen. Nadelen zijn dat je een website altijd moet blijven updaten en dat een website traag kan worden als je teveel plugins gebruikt. Door de vele mogelijkheden van WordPress is het belangrijk om te weten welke combinaties wel en niet goed werken. Wij helpen je graag!
Bij de ontwikkeling van een nieuwe website begin je natuurlijk met het bepalen van de klantreis en persona’s. Vervolgens werk je het interactieontwerp uit en ontwerp je het verdere uiterlijk van de website. De laatste stap is het daadwerkelijk bouwen van de website. Dit kan op veel verschillende manieren. Bij Label Vier gebruiken we vaak het open source platform WordPress. We leggen in dit artikel uit wat WordPress is en waarom wij er graag mee werken.
Wat is WordPress?
WordPress is een CMS, een Content Management Systeem. Simpel gezegd is het een platform waarmee de gebruiker belangrijke onderdelen van zijn website – zoals content – kan plaatsen, zonder dat hij hoeft te programmeren. Dit maakt het bouwen van een website gebruiksvriendelijk en toegankelijk voor iedereen. Het belangrijkste doel van WordPress is dan ook dat iedereen gemakkelijk (en gratis) aan de slag kan om zijn verhaal, product of dienst te delen. Hier wordt enthousiast gebruik van gemaakt. Ongeveer 34% van alle websites draait namelijk op WordPress. Dit zijn niet alleen hobbyisten of lokale bedrijven. De websites van het Witte Huis en de officiële blog van Microsoft maken er ook gebruik van.
Het feit dat het een open source platform is, betekent dat iedereen de software mag gebruiken en bewerken. Voor de meer technische gebruikers biedt dit extra mogelijkheden om zelf onderdelen aan te passen. De onderdelen die zij aanpassen, zoals thema’s of plugins vallen ook onder de open source licentie. De software wordt onderhouden en verbeterd door een grote gemeenschap van ontwikkelaars. Er is geen bedrijf eigenaar van, de harde actieve kern van de groep ontwikkelaars is de eigenaar. Omdat het open source is mag je de code echter altijd meenemen. Hier lees je meer over de licentie waaronder de WordPress-software wordt vrijgegeven.
De vijf voordelen
Bij Label Vier maken we graag gebruik van WordPress. We zien het open source karakter als een groot pluspunt, maar er zijn nog veel meer voordelen. We zetten er vijf voor je op een rij.
- Het bouwen van een website met WordPress scheelt veel in ontwikkelingskosten. Het gebruik is gratis en dankzij de grote gemeenschap blijft de software zich (gratis) doorontwikkelen.
- Een website bouwen en onderhouden met WordPress is snel en overzichtelijk. Dit komt omdat we altijd up-to-date blijven met de laatste updates en met een selecte hoeveelheid plugins werken. Bij Label Vier weten we welke combinaties goed werken en zorgen we met maatwerk ervoor dat we elke website overzichtelijk en gebruiksvriendelijk maken.
- Dankzij het open source karakter kunnen we samen met de klant een eigen thema bouwen. Dit maatwerk zorgt niet alleen voor snelheid en stabiliteit, maar biedt ook de vrijheid en mogelijkheid om koppelingen te maken met andere systemen die al in gebruik zijn. Zo zorgen we ervoor dat elke website perfect past bij de doelen en wensen van de gebruiker, iets wat met standaard thema’s niet altijd mogelijk is.
- Je kunt de hosting specifiek inrichten op WordPress. Dat hebben wij dan ook gedaan. Je hoeft je hierdoor geen zorgen te maken over de updates van de software en de plugins, wij zorgen dat alles goed blijft draaien.
- WordPress is niet alleen geliefd bij gebruikers, maar ook bij ontwikkelaars. Wij hebben veel goede ontwikkelaars in ons netwerk die ons helpen bij het bouwen van jouw website.
Wat zijn de nadelen?
Natuurlijk heeft elk content management systeem zijn nadelen. Het feit dat WordPress zo bekend en geliefd is heeft bijvoorbeeld als keerzijde dat het ook populair is bij hackers. Er wordt door de ontwikkelaars daarom continue gewerkt aan de beveiliging. Dit betekent wel dat je altijd goed up-to-date moet blijven met de laatste versies. Je kunt er niet van uitgaan dat als jouw website eenmaal gebouwd is, je er niks meer aan hoeft te doen. Het regelmatig uitvoeren en installeren van updates is onmisbaar om jouw website goed te beveiligen.
WordPress biedt eindeloos veel mogelijkheden bij het bouwen van een website, van spannende thema’s tot de meest uiteenlopende plugins. Erg interessant, maar teveel plugins kunnen er voor zorgen dat de website erg traag wordt. Je moet dus goed opletten tijdens het bouwen, zodat de selectie van thema en plugins soepel blijft werken. Door te kiezen voor een maatwerk thema en een selecte hoeveelheid plugins, kun je deze traagheid voorkomen.
Ook het open source karakter kent zijn keerzijde. Doordat er geen eigenaar is, is er geen bedrijf waar je terecht kunt met je verzoeken voor wijzigingen. Dit betekent dat je als gebruiker weinig invloed hebt op wijzigingen die doorgevoerd worden. Wanneer je iets wil maken, kun je dat natuurlijk altijd zelf doen, maar sommige grote wijzigingen zul je gewoon moeten accepteren. Denk bijvoorbeeld aan de Gutenberg editor, waar we eerder al wat meer uitleg over gaven.
Aan de slag!
Bij Label Vier weten we alles van WordPress. We werken er vaak mee en kennen de software als onze broekzak. We adviseren en helpen jou graag, zodat je niet verdwaald in de vele mogelijkheden. Samen ontwerpen we een eigen thema, selecteren we de benodigde plugins en we kunnen zelfs de hosting van je overnemen. Dit maatwerk biedt je snelheid, vrijheid en stabiliteit. Wil je uiteindelijk liever zelf verder met je website? Dat is geen enkel probleem. Je krijgt van ons alle content en code mee, zo kun jij er zelf mee verder.
Ben je nieuwsgierig geworden hoe wij je kunnen helpen? Neem contact met ons op om er eens over door te praten.