labyrinth

Wat je moet weten over een micro nudge (en hoe daarmee je conversie verhoogt)

Heb je veel websitebezoekers, maar weinig conversie? Dan kan een micro nudge je helpen om je bezoeker aan te zetten tot een bepaalde taak. Hoe? Dat lees je zo.

Wat is een micro nudge?

Een micro nudge is een animatie die in beeld komt, waardoor je websitebezoeker een bepaalde taak gaat uitvoeren. De animatie is goed getimed en alleen zichtbaar wanneer de gebruiker interesse toont. “Nudging” betekent letterlijk een zetje geven. De animatie geeft de bezoeker dus een zetje tot een bepaalde taak. Hierdoor wordt de taak niet over het hoofd gezien door je websitebezoeker. 

Doel van een micro nudge

Een micro nudge zorgt ervoor dat het doel van je pagina bereikt wordt. Dankzij een micro nudge wordt je gebruiker namelijk herinnerd of gestimuleerd om een bepaalde taak uit te voeren, zoals het plaatsen van een opmerking, het kopen van iets of het gebruiken van je product. Hierdoor bindt de klant zich aan jouw bedrijf. Hier zijn 3 voorbeelden van hoe een websitebezoeker een klant wordt:

Voorbeeld 1: Instagram

Op Instagram kun je opmerkingen plaatsen onder een post. 

De micro nudge in dit voorbeeld is de schuifanimatie met ‘Voeg een opmerking toe’. ‘Voeg een opmerking toe’ wordt alleen maar getoond wanneer de gebruiker heeft gepauzeerd met scrollen om naar een post te kijken. Wanneer de gebruiker interesse toont, duwt de animatie de gebruiker richting een gewenste actie: een opmerking plaatsen. De animatie herinnert de gebruiker eraan de opmerking te plaatsen. Zonder de animatie had de gebruiker ‘add a comment’ waarschijnlijk over het hoofd gezien.

Voorbeeld 2: JD Sports

Bij JD Sports kun je onder andere schoenen kopen. 

De micro nudge in dit voorbeeld is de pop-up met ‘populair item’. De pop-up wordt alleen maar getoond wanneer de gebruiker op een product heeft geklikt om ernaar te kijken. Wanneer de gebruiker interesse toont, duwt de animatie richting een gewenste actie: een artikel kopen. De animatie stimuleert de gebruiker om dit product te kopen. Dankzij de pop-up wordt er namelijk schaarste gecreëerd door gebruik te maken van de angst van klanten om iets te missen. Schaarste is een van de beïnvloedingsprincipes van Cialdini. Schaarste verplicht mensen om sneller te kiezen. Iedereen heeft er namelijk een hekel aan om ‘mis te grijpen’. Lees in deze blog meer over de 7 beïnvloedingsprincipes van Cialdini.

Voorbeeld 3: Duolingo

Met Duolingo kun je talen leren.

De micro nudge in dit voorbeeld is de animatie met ‘Wacht, verlaat me niet!’. De animatie wordt alleen maar getoond wanneer de gebruiker probeert te stoppen met het leren van een taal. Wanneer de gebruiker geen interesse meer toont, duwt de animatie de gebruiker richting een gewenste actie: verder leren. De animatie herinnert de gebruiker eraan dat de voortgang verloren gaat als je stopt en motiveert de gebruiker om verder te gaan met het leren van een taal.

Ben je nieuwsgierig of wil je advies om jouw bezoeker aan te zetten tot een bepaalde taak? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag.

Deel dit blogbericht via