designprogramma

Welk designprogramma je het best kan gebruiken – Sketch, Adobe XD of Figma

Bij Label Vier gebruiken we Sketch bij het maken van een interactieontwerp. Dit is echter niet het enige designprogramma waar wij mee werken. We werken ook met Adobe XD en Figma. In dit artikel leggen we je de verschillen en overeenkomsten uit tussen deze drie programma’s. 

Sketch

Het designprogramma Sketch bestaat sinds 7 september 2010, ontworpen en ontwikkeld door een Nederlands bedrijf. Sketch kan voor veel doeleinden gebruikt worden. Het wordt vooral ingezet voor het maken van prototypes en webdesign. Bij Label Vier gebruiken we Sketch om interactieontwerp / wireframes, sitemaps en flowcharts te ontwerpen.

Adobe XD

Een ander bekend designprogramma is Adobe XD, dat zich focust op de user experience design. Dit programma is voor het eerst uitgebracht op 14 maart 2016, onder de naam ‘Adobe Experience Design CC’. Op 13 december 2016 is de naam veranderd in Adobe XD. XD staat nog steeds voor Experience Design.

Figma

Het derde designprogramma die we vergelijken is Figma. Dit programma is vooral gefocust op user interface en user experience design. Het is op 27 september 2016 uitgebracht. Wat dit designprogramma uniek maakt, is dat het via je browser werkt, in tegenstelling tot Adobe XD en Sketch die via een desktop app werken. 

Overeenkomsten

Deze drie concurrerende designprogramma’s hebben een aantal overeenkomsten. De eerste is dat het hoofddoel van deze programma’s User Interface (UI) en User Experience (UX) design is. Een tweede overeenkomst is de lay-out van de drie programma’s. Alledrie lijken heel sterk op elkaar: een toolsmenu boven, het ontwerpgebied in het midden, rechts het menu voor ‘properties’ en links een layers panel. De benamingen en icons verschillen van elkaar. Het is echter zo’n klein verschil dat je als gebruiker niet in de war raakt bij een eventuele overstap van het ene naar het andere programma. Een derde overeenkomst zijn de columns en grids. Deze zijn in alledrie de programma’s beschikbaar.

Verschillen

Het grootste verschil in gebruik is dat Figma in een webbrowser werkt, terwijl Adobe XD en Sketch via een gedownload programma werken. Figma kan je dus op elk device openen en tegelijkertijd met collega’s in hetzelfde document werken. Toch staan Adobe XD en Sketch niet helemaal gelijk. Sketch kan namelijk, in tegenstelling tot Adobe XD, alleen gedownload worden op iMacs en macbooks. Een ander verschil is het gebruik van artboards. Bij Sketch en Figma is het mogelijk om artboards op verschillende pages aan te maken. Adobe XD werkt alleen met artboards op één page. Het laatste belangrijke verschil dat we willen benoemen is het maken van een geanimeerd prototype. Waar je bij Figma en Adobe XD geanimeerde prototypes kan maken, kan dat in Sketch (nog) niet. Daar is alleen een klikbaar prototype mogelijk. 

Samenvatting per designprogramma

In Sketch kan je een UX en UI design maken en deze omtoveren tot een klikbaar prototype. Dit kan alleen op een macbook of iMac en je kan er zowel offline als online mee aan de slag. Sinds kort heeft Sketch de functionaliteit dat meerdere designers op hetzelfde moment in één document kunnen werken.

In Adobe XD kan je UX en UI designs maken en deze schermen animeren, zodat het prototype echt tot leven komt. Het is te downloaden op alle laptops (Chromebooks niet meegerekend) en offline te gebruiken. Het is mogelijk om met anderen simultaan in hetzelfde document te werken.

In Figma is het mogelijk om UX en UI designs en geanimeerde prototypes te maken. Het werkt in je webbrowser, dus hiervoor heb je altijd een stabiele en snelle internetverbinding nodig. Dit programma legt de focus op het samenwerken. Meerderen kunnen gelijktijdig aan hetzelfde document te werken. 

Welk designprogramma is het best?

Alledrie de designprogramma’s zijn goed om te gebruiken. Om te bepalen welk programma het best past moet je naar de situatie en de designers kijken. 

Voor het maken van geanimeerde prototypes zijn Adobe XD en Figma het meest geschikt. Werkt een designer samen met veel andere collega’s aan hetzelfde project? Dan is Figma een goede optie. Het vraagt alleen wel veel resources van je browser, houd daar rekening mee! Werk je veel offline of op plekken met slechte internetverbinding, zoals in het openbaar vervoer? Dan zijn Sketch en Adobe XD het meest geschikt.

Wil jij ook een schitterend prototype van jouw website of app in een van deze programma’s? Neem vrijblijvend contact op met ons, dan kijken wij wat we voor jou en je bedrijf kunnen betekenen.

Deel dit blogbericht via