WordPress 5.8

Drie veranderingen in de WordPress 5.8 Media Library

WordPress heeft een nieuwe update geplaatst: WordPress 5.8. In deze versie zijn een aantal nieuwe aanpassingen. Deze aanpassingen spelen in op de gebruikservaring en de toegankelijkheid van de mediabibliotheek. Hierdoor wordt het gebruik van deze mediabibliotheek, zoals het toevoegen van afbeeldingen makkelijker. Wij hebben deze drie aanpassingen onder de loep genomen.  

1. Infinite scroll in plaats van pagina’s 

In WordPress 5.8 wordt er gebruik gemaakt van een ‘Laad meer’ knop waarbij er maximaal veertig afbeeldingen te zien zijn. Hiervoor werden de afbeeldingen automatisch geladen, wat voor een paar problemen zorgde. Ten eerste kost het laden van meer afbeeldingen meer laadtijd, waardoor de website trager is in gebruik. Ten tweede is het lastig om door een infinite scroll te nagiveren voor toetsenbordgebruikers en mensen met een (visuele) beperking die afhankelijk zijn van auditieve feedback. In WordPress 5.8 zijn deze nadelen weggehaald. 

2. URL kopiëren is makkelijker in WordPress 5.8

Om de URL van afbeeldingen te kopiëren, is het vanaf WordPress 5.8 mogelijk om dit direct na het uploaden te doen, zie afbeelding hierboven. In de vorige versies van WordPress moest je naar het bewerkvenster gaan om de link te verkrijgen. 

3. Ondersteuning van WebP zonder plugin

WebP is een afbeeldingsformaat, bedacht door Google. In tegenstelling tot JPEG en PNG is het formaat van een WebP-afbeelding 25% tot 34% kleiner, zonder kwaliteitsverlies. Hierdoor is een website minder zwaar en laadt dus sneller. Daarnaast is dit ook nog eens goed voor de SEO. Voor de WordPress 5.8 update was het mogelijk op dit afbeeldingsformaat te gebruiken met behulp van een plugin. Vanaf nu wordt dit formaat automatisch ondersteund door WordPress. Mocht je een afbeelding van JPG of PNG naar WebP willen transformeren, dan is er (nog) wel een plugin nodig.

Updaten naar WordPress 5.8

Regelen wij jouw hosting en support al? Dan hebben wij jouw website geüpdatet naar deze nieuwste versie. Heb je hier vragen over, kunnen wij je hierbij helpen of wil je dat wij jouw website ook updaten? Neem dan gerust contact met ons op.

Deel dit blogbericht via