Zeven tips voor een succesvolle contentmigratie

Zeven tips voor een succesvolle contentmigratie

Elke contentmigratie is anders. Tegelijk kent elke contentmigratie uitdagingen die altijd terugkomen. In de afgelopen jaren heb ik meerdere grote contentmigraties begeleid of uitgevoerd. In dit artikel deel ik mijn belangrijkste lessen uit deze projecten.

Waarom wil je zorg besteden aan een goede contentmigratie? Als eerste wil je dat bezoekers op de juiste pagina’s van je nieuwe site terecht komen. Het vernieuwen van een website gaat praktisch altijd samen met het vernieuwen van de opbouw van je content. En een andere opbouw betekent ook een andere url-structuur. Zet je zonder meer de content over naar pagina’s met een gewijzigde url, dan betekent dat heel veel dode linkjes. Bezoekers via bijvoorbeeld Google komen dan niet op de juiste pagina terecht.

Ten tweede: je moet hoe dan ook aan de bak met je content, dus dit is hét moment voor een goede kwaliteitsslag. Het is zonde als je de dagen of weken voor de livegang als een malle moet copy-pasten om de content überhaubt op tijd in de nieuwe site te krijgen. Want of je nu massaal content kunt importeren of handmatig content overplaatst: dit is een goed moment om op z’n minst te beoordelen of de content nog relevant is, of verbetering behoeft.

Onderstaande lessen heb ik inmiddels geleerd in de contentmigraties die ik heb uitgevoerd of begeleid. Heb je aanvullingen? Laat het me dan weten!

De zeven tips lees je onder de afbeelding.

Zeven tips voor een succesvolle contentmigratie

1. Schakel de juiste seo-expertise in bij je contentmigratie

Hierboven schreef ik al dat het belangrijk is je positie in de ranking van Google niet te verliezen. Een goede opbouw van je nieuwe url-structuur en het goed inrichten van redirects spelen hierin een belangrijke rol. De expertise om dit op een juiste manier in te richten is als het goed is aanwezig bij de leverancier van je nieuwe website, maar je kunt hier natuurlijk ook een externe seo-expert voor inschakelen.

2. Automatiseer een deel van je contentmigratie met een import

Wanneer je content (bijvoorbeeld die lijst met honderden blogs uit de afgelopen paar jaar) geïmporteerd kan worden, scheelt dat heel veel handwerk. Helaas wordt dit in de offertefase van een project vaak vergeten. Check daarom vroegtijdig bij je leverancier wat hierin de mogelijkheden (en investering) is. Let op; ook bij een import kunnen veel uren gaan zitten in een goede voorbereiding en controle achteraf.

3. Vergeet je meta-content niet

Leuk als je een import kunt doen, maar misschien heeft de webredacteur bij oudere content helemaal geen goede meta-content ingevoerd. Of je nieuwe cms heeft hierin meer mogelijkheden dan je oude cms. Twee punten om voorafgaand aan je project te checken. Wist je dat je in WordPress de Yoast-plugin kunt gebruiken om je metacontent deels geautomatiseerd in te richten? Op deze pagina lees je meer over het belang van seo en de mogelijkheden hierin.

4. Reserveer voldoende capaciteit

Het lijkt een beetje een open deur, deze tip. Maar ik heb teveel projecten gezien waarbij er tussen de oplevering van het cms en de livegang te weinig tijd zit om met zorg en aandacht naar de content te kijken.

Wil je je contentmigratie gebruiken voor een kwaliteitsslag? Wacht dan niet af tot het moment waarop je content kunt plaatsen in het nieuwe cms, maar ga hier direct mee aan de slag. Start met het beoordelen van content, en zet vernieuwde content alvast klaar voor plaatsing voor livegang. Een handige tool om dit georganiseerd uit te voeren is Trello.

5. Vergeet de afbeeldingen niet voor een succesvolle contentmigratie

Vet, dat nieuwe design. Maar waarschijnlijk vraagt het iets meer van je afbeeldingen dan het huidige cms. Realiseer je dat je misschien een uitgebreidere of andere beeldbank nodig hebt. Wil je meer lezen over het belang van goede afbeeldingen bij je online vindbaarheid? Dat lees je in dit artikel.

6. Gooi oude content niet te makkelijk weg

Bij websites die al wat langer in de lucht zijn, wordt er soms voor gekozen om alle dynamische content van bijv. vijf jaar en ouder niet mee te migreren. Begrijpelijk, want deze oude nieuwsberichten, blogs et cetera zijn vaak niet meer relevant. Vergeet echter niet dat deze ‘long tail’ nog best eens voor websitebezoek zou kunnen zorgen. Check dus vooraf in Google Analytics hoe de bezoekcijfers voor deze pagina’s eruit zien. Je kunt er ook voor kiezen om bij content met een bepaalde leeftijd een melding als ‘Let op, dit artikel is X jaar geleden geplaatst en mogelijk niet meer actueel’ te plaatsen.

7. …en denk ook aan je nieuwe content

‘Contentmigratie’ insinueert dat er bij een nieuwe website alleen bestaande content wordt overgeplaatst. De kans is echter groot dat er ook nieuwe content gemaakt moet worden. En ook hiervoor geldt dat je dit niet in de laatste week voor livegang wilt doen!

Kun je hulp gebruiken bij je contentmigratie? Laat het ons weten! De projectmanagers en contentspecialisten in ons netwerk staan voor je klaar.

Deel dit blogbericht via