UX en UI design

Zo maken UX en UI design je website of app gebruiksvriendelijk

Stel je wil een nieuwe website, webshop of app. Vol spanning wacht je op de mooie, nieuwe ontwerpen. Je checkt je mail en ziet een bericht van de UX designer: het eerste ontwerp staat klaar! Vol enthousiasme open je het ontwerp. Tot je verbazing zie je saaie, zwart-witte ontwerpen. Tja, nog even geduld tot de mooie, visuele ontwerpen. Want het is belangrijk dat de website logisch in elkaar zit. Je gaat immers ook niet de muren van je nieuwe huis behangen, voordat je weet waar die precies komen te staan. Kortom, je website heeft UX en UI design nodig.

In dit artikel gaan we dieper in op de logische indeling van de website (UX design) en de mooie uitstraling (UI design). En we vertellen waarom dit zo belangrijk is om een gebruiksvriendelijke website neer te zetten.

Wat is UX design?

UX design staat voor user experience design (ontwerpen van de gebruikerservaring). Hierbij staat de gebruiker van het product altijd centraal. Het doel van UX design is om de gebruiker een zo’n fijn mogelijke ervaring te geven tijdens het gebruiken van het (online) product.

Wat doet een UX designer?

Een UX designer ontwerpt digitale en fysieke gebruikerservaringen. Een UX designer zorgt ervoor dat de wensen en behoeften van de doelgroep en opdrachtgever samenkomen in een nieuw (online) product.

Maar hoe weet een UX designer wat de doelgroep wil? Er bestaan theorieën en modellen die UX designers toepassen, maar een groot deel van UX design is gebaseerd op doelgroeponderzoek. Er is een ruim aanbod aan methoden die gebruikt kunnen worden.

Zo maakt een UX designer persona’s en klantreizen om de doelgroep te begrijpen. Maar ook de 5 seconds test of user tests kunnen ingezet worden. Naar aanleiding van deze resultaten ontvang je een interactieontwerp van de UX designer. Dat is het zwart-witte technische ontwerp. In dit technische ontwerp wordt de structuur en indeling van de nieuwe website of app duidelijk.

Omdat UX design breed is, kan je het opdelen in verschillende specialiteiten. Je hebt all-round UX designers maar je hebt ook UX designers die zich specialiseren.

Bijvoorbeeld op het gebied van:

Wat is UI design?

UI design staat voor user interface design (het ontwerpen van de gebruikersomgeving). Hierbij gaat het om digitale omgevingen, zoals een website, webshop of app. De juiste visuele uitstraling draagt bij een een betere gebruikerservaring. Zo beïnvloeden kleuren en vormen onbewust wat je klanten vinden van je website. Niet voor niets dat veel duurzame bedrijven groen als kleur gebruiken: het straalt versheid, gezondheid en natuur uit. Daarnaast moeten teksten goed leesbaar zijn door een duidelijk lettertype en groot kleurcontrast. Dat zorgt ervoor dat de website voor iedereen toegankelijk is.

Wat doet een UI designer?

UI designers ontwerpen de online omgeving waarin de gebruiker zich bevindt. Het gaat hier om de mooie kleuren, illustraties, vormen en lettertypes. Ze hebben oog voor detail. Een UI designer test of het ontwerp aansluit bij de doelgroep en maakt op basis daarvan aanpassingen. Daarnaast maken ze gebruik van bestaande theorieën. Deze psychologische trucjes zorgen voor een hogere conversie.

Een aantal elementen die een UI designer toepast:

Overeenkomsten tussen UX en UI design

De grootste overeenkomst tussen UX en UI design: ze maken de gebruikerservaring beter. Dat komt doordat beide vakgebieden werken aan de hand van de design thinking methode. Hogescholen bieden tijdens de opleiding beide specialisaties aan, waardoor studenten van beide vakgebieden verstand hebben. Zo houdt een UX designer rekening met de user interface (UI) en andersom.

Daarnaast zoeken zowel UX als UI designers naar de beste middenweg tussen gebruiker en opdrachtgever. De doelen voor het bedrijf komen sterk naar voren én de klanten van het bedrijf vinden de website of app fijn om te gebruiken.

Verschillen tussen UX en UI design

Van een UX designer ontvang je een abstracte, enigszins saaie zwart-witte schets van je nieuwe website, webshop of app. Maar wel ontzettend belangrijk, want de structuur van de website moet goed in elkaar zitten. Van een UI designer ontvang je iets tastbaars: een mooi visueel ontwerp die jouw bedrijf visueel representeert. Hier ontvang je het totaalplaatje van UX en UI design. Maar allebei even belangrijk voor een sterke, duidelijke website.

Bij Label Vier werken zowel UX als UI designers. Door samen te werken, ontwerpen ze gebruiksvriendelijke producten. Kan jouw website, webshop of app UX en/of UI design gebruiken? Stuur ons gerust een berichtje!

Deel dit blogbericht via