Merk je dat je online teksten niet volledig worden gelezen? Niet vreemd. Het is namelijk lastig om de aandacht van de online lezer vast te houden. We zetten een aantal schrijftips op een rij zodat je die aandacht wél vasthoudt.
Belangrijkste boodschap vooraan
Zet je belangrijkste boodschap vooraan. Want, online lezen we taakgericht. We zijn op zoek naar het antwoord op de vraag die we in ons hoofd hebben. En daarvoor wil je niet eerst een lange tekst lezen.
Vind je het antwoord niet snel genoeg? Dan ga je snel door naar de volgende website.
Dat je de belangrijkste boodschap vooraan zet, betekent automatisch dat de minst belangrijke informatie onderaan staat. Natuurlijk moet álle tekst op een pagina relevant zijn aan het onderwerp, maar daarbinnen heb je altijd de belangrijkste en iets minder belangrijke tekst. Plaats verdiepende informatie in een kader.
Anders wordt het een wollige tekst.
Deze manier van schrijven staat ook wel bekend als de omgekeerde pyramide.
Journalisten gebruiken deze methode voor nieuwsberichten. Je begint met de kern: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe (die 6 heb je bij online teksten niet altijd). Daarna volgen de belangrijke details. Onderaan staat de achtergrondinformatie.
Het gaat in tegen de klassieke manier van verhalen vertellen. Daar bouw je eerst de spanning op, geef je achtergrondinformatie. Aan het eind komt de ontknoping.
Schrijf kort en bondig
Teksten moeten kort en bondig zijn.
We hebben nu eenmaal minder aandacht als we online lezen. Dat komt door de vele afleidingen. Zoals app-meldingen, rumoerige omgevingen en advertenties.
Waarom je maar 20% van dit artikel leest
Dat mensen de volledige tekst op je website lezen is een illusie. Want, we scannen online teksten.
Uit onderzoek van Jakob Nielsen blijkt dat mensen online weinig lezen. Op een gemiddelde pagina maar 20% van de tekst. Soms 28%. Grote kans dat je dit artikel ook niet woord voor woord leest. Doe je dat wel? Lekker bezig! Daar worden we blij van.
Dit onderzoek komt uit 2008, maar de resultaten zijn nog steeds relevant. In 2020 plaatste Nielsen Norman Group een artikel waarin staat dat herhaalonderzoeken hetzelfde uitwijzen. Ondanks dat de layouts van websites sinds 2008 veel zijn gewijzigd, verandert het menselijk gedrag en werking van het brein niet.
Zo krijgt je online tekst aandacht
Gelukkig kan je inspelen op de aandacht – of het gebrek daaraan. Online lezers scannen teksten meestal in een F-patroon. Er zijn ook andere kijkpatronen, maar overal geldt: online lezers scannen vooral de eerste alinea en de tussenkopjes. Hoe je daarop inspeelt?
- Zet de kernboodschap in de eerste alinea.
- Maak de tussenkopjes beschrijvend.
- Zorg voor een duidelijke structuur.
Vooral die laatste is belangrijk. Is je website een ongestructureerde chaos? Dan gaat de lezer linea recta terug naar Google en opent de volgende website (eerlijk, we doen het allemaal). Het is noodzakelijk om te weten wat de gebruiker wil op je website. Heb je dat helder?
Begin dan met schrijven.
Vormgeving van online teksten
Niet alleen de inhoud van de tekst is belangrijk. Ook de manier waarop het is vormgegeven zorgt ervoor dat de tekst makkelijker leest.
Een knalgroene achtergrond met paarse tekst leest niet lekker. Wat wel lekker leest?
- Genoeg regelafstand.
- Genoeg afstand tussen de letters.
- Af en toe zo’n opsommingslijstje.
Ook het lettertype maakt verschil. Hier lees je welk lettertype het best is voor online gebruik. Spoiler: er is geen universeel antwoord. Het verschilt per doelgroep.
Dit boek helpt je betere online teksten schrijven
In de Regels van Roze legt Merel Roze uit hoe je goede online teksten schrijft. En hoe dat afwijkt van teksten op papier. Zo schrijft ze: ‘Vergeet je leraar Nederlands’ en ‘Zet je banaan vooraan’. Wij vinden de tips erg nuttig.
Het boek staat vol schrijf- en stylingtips waardoor je website beter leesbaar wordt. En ze legt uit hoe je sterke online teksten met een goede SEO-score schrijft. Win-win dus.
Zo schrijf je de laatste alinea
Ohja, schrijf aan het eind van een artikel nog even een opsomming of conclusie zodat de online lezer alle informatie weer scherp heeft. Kijk maar:
De tips op een rijtje
- Belangrijkste boodschap vooraan.
- Schrijf kort en bondig.
- Goede intro.
- Schrijf duidelijke tussenkopjes.
- Lees De Regels van Roze.
Succes met het schrijven van leesbare online teksten die de aandacht vasthouden. Tips of advies nodig? Laat het ons even weten. We helpen je graag.