Commonland

Duidelijke gebruikersdoelen en communicatie voor Commonland

Commonland is een organisatie die wereldwijd landschappen herstelt voor een betere toekomst op onze planeet. Door de groei van het bedrijf en de omvang van de projecten waar Commonland aan werkt, werd het tijd voor een online verbeterslag, waaronder een nieuwe website. De grootste uitdaging? Het helder formuleren van gebruikersdoelen en vanuit daar de website opbouwen.

3 gebruikersdoelen

We begonnen met een Brown Paper Sessie om de doelgroep te onderzoeken. Daarin ontdekten we dat het verhaal van Commonland niet duidelijk genoeg werd verteld op de website. Verder wil de doelgroep weten hoe ze kunnen samenwerken met Commonland, zijn ze op zoek naar welke kennis beschikbaar is en hoe ze die kunnen ophalen en ze willen weten welke impact Commonland maakt. Samenwerken, kennis en impact: drie duidelijke gebruikersdoelen om in de nieuwe website te verwerken.

Samenwerken

Op de oude website was geen menu-item zichtbaar waar potentiële samenwerkingspartners op konden klikken. Die pagina leek verstopt te zijn. Omdat dit een belangrijk onderdeel is voor zowel de klant als organisatie, staat het menu-item Get involved op de nieuwe website prominent in beeld. Een duidelijke titel, waardoor een geïnteresseerde gelijk weet dat daar informatie over een samenwerking staat. Zo simpel kan het soms zijn. In dit artikel leggen we meer uit over hoe kleine stukjes tekst een groot verschil kunnen maken.

Kennis

Onderstaand blok komt op meerdere pagina’s terug. De titel Join our learning network focust op het gebruikersdoel: kennis vinden. Ook is dat via bovenstaand menu-item terug te vinden. Onder Partner with us staat het menu-item Join our learning network. Op deze manier vindt de gebruiker de hoofddoelen zowel via het menu, als via de verschillende pagina’s behaald worden. En aangezien iedereen op een andere manier door een website navigeert, bedien en bereik je zo alle gebruikers.

Impact

Om de impact van Commonland duidelijk te tonen, staat onder elke case een blok met daarin de impact dat ze met het betreffende landschapsproject hebben gemaakt. Ook onder het menu-item What we do vindt de gebruiker meer informatie over de impact die Commonland maakt.

Visueel design en tekst

De website is inmiddels zo ontworpen, dat de drie belangrijkste gebruikersdoelen centraal staan. Om de puntjes op de i te zetten, zijn een professionele visuele uitstraling, heldere teksten en een betere vindbaarheid nodig. Dat betekent dus een nieuwe, doelgerichte manier van communiceren en een verbetering in de SEO. De nieuwe huisstijl en de SEO heeft Commonland zelf opgepakt.

Professionelere uitstraling

Voor een professionelere uitstraling is gekozen voor een visueel design met aardse kleuren. Commonland restaureert landschappen, dus op deze manier representeren de kleuren het bedrijf op een visuele manier. Ook is rekening gehouden met de soort foto’s. De nieuwe aardse tinten komen erin terug, maar je ziet ook mensen op de landschapsfoto’s staan. Op de vorige website vond je vooral foto’s van alleen landschappen. Het menselijk brein zit zo in elkaar dat je je meer aangetrokken voelt wanneer je mensen op foto’s ziet. Dat trekt meer de aandacht dan een foto zonder mensen erop. Door deze nieuwe foto’s is meer emotie aanwezig op de website.

Effectieve communicatie

Eén van de uitdagingen voor de nieuwe website was om in een oogopslag duidelijk te maken wat Commonland is. Als je nu naar de homepagina kijkt, zie je de zin ‘Restoring landscapes to create a brighter future on planet Earth’. Daarmee is in één zin duidelijk wat Commonland is en doet. Op de andere pagina’s staan titels met 6 woorden, omdat je brein automatisch de eerste en laatste 3 woorden van een zin scant.

SEO-optimalisatie

Tot slot is SEO een belangrijke factor bij het optimaliseren van een nieuwe website. Hoe beter de SEO-score, hoe hoger je in zoekmachines zichtbaar bent en hoe meer mensen je website vinden. Dit is een onderdeel dat je kan blijven optimaliseren.

Het resultaat voor Commonland

Na de lancering van de website in maart 2023, was in Google Analytics een enorme piek te zien aan aantal klikken en organische zoekresultaten. Verder is Commonland tevreden met de nieuwe en strakkere uitstraling, omdat het er professioneler en aantrekkelijker uitziet.

Deel dit blogbericht via