WordPress multisite voor Gerrit Jans Hoeve

Een multisite voor Gerrit Jans Hoeve

Hoe zorg je ervoor dat 5 websites verschillend zijn, maar toch eenheid uitstralen? Met deze uitdagende vraag gingen we aan de slag voor Gerrit Jans Hoeve. Een bedrijf dat bestaat uit de vakantieparken Gerrit Jans Hoeve, Runa, Dennenhorst en Horizon. Daarnaast bouwen ze (maatwerk)chalets onder de naam Parkhome.

Professionaliseringsslag

Met de aankoop van twee nieuwe vakantieparken vond de Gerrit Jans Hoeve het tijd voor een professionaliseringsslag. De website was niet alleen qua visueel ontwerp niet meer van deze tijd, maar ook qua gebruiksvriendelijk en techniek in verouderde staat. Wij mochten aan de slag met de nieuwe website.

1 familiebedrijf, 5 websites

Het bedrijf bestaat dus uit vijf onderdelen: vier vakantieparken en één chaletbouwbedrijf. Elk vakantiepark heeft een eigen uitstraling en karakter. Van een familiepark tot een park om volledig tot rust te komen midden in de natuur. Daardoor heeft elk onderdeel een eigen identiteit en dus een eigen website nodig. Maar om 5 compleet nieuwe websites te ontwerpen en bouwen is niet zo praktisch: veel gedoe met het beheren van 5 websites en zonde, omdat alle websites veel overlap hebben. Daarom kwamen we met een oplossing: een WordPress multisite. Wat dat is, leggen we zo uit. Maar eerst nemen we je mee in het ontwerpproces.

Herbruikbare contentblokken

Om het beheer van de 5 websites eenvoudig te houden en een eenheid uit te stralen, ontwierpen we acht herbruikbare contentblokken. Dat betekent dat een blok op elke website en op meerdere pagina’s herhaald kan worden. De vorm is hetzelfde, maar de inhoud verschilt per blok. Zie het voorbeeld hieronder.

De unieke punten en belangrijke faciliteiten verschillen per parkwebsite. Zo zie je dat de Horizon (links) natuur, beslotenheid en rust uitstraalt, terwijl de Gerrit Jans Hoeve (rechts) een groen familiepark is. Dit is qua vorm hetzelfde contentblok (3 klikbare blokken met afbeelding en tekst), maar de inhoud verschilt (andere afbeeldingen en tekst).

Nieuwe, frisse huisstijl

Treffend&Co zorgde met de nieuwe visuele huisstijl voor een frisse uitstraling. Denk aan een nieuw logo, lettertype en nieuwe kleuren. Hierbij hebben ze elk park een andere kleur gegeven, zoals je hieronder ziet. Zo heeft elk park een eigen stijl, die helemaal past in het huidige tijdsbeeld.

Wat is een WordPress multisite?

De WordPress multisite dus. Om aan deze wens te voldoen, ontwikkelden we een WordPress multisite. Een WordPress multisite is een manier om meerdere websites te beheren, bijhouden en bijwerken vanaf één centrale plek. Stel je voor dat je een hoofdwebsite hebt en verschillende subwebsites die onder dezelfde ‘paraplu’ vallen. Dat bespaart een hoop tijd en moeite. Hiermee kan je ook wijzigingen doorvoeren of nieuwe functies toevoegen aan alle websites tegelijk. Een ander voordeel is dat je maar één keer hoeft in te loggen om toegang te krijgen tot alle websites. Dit betekent dat je niet voor elke site afzonderlijk inloggegevens hoeft te onthouden. Bovendien kun je gebruikersrollen en -rechten eenvoudig beheren voor alle websites binnen de multisite.

Eén beheerplek, maar toch verschillend

Ondanks dat de kern, uitstraling en techniek van de websites hetzelfde zijn, zijn er ook duidelijke verschillen. Vooral visueel gezien. Zo zijn er verschillende kleuren en foto’s per website, zodat elke website een eigen uitstraling heeft. Hieronder zie je dat de Dennenhorst focust op het vakantiepark zelf, terwijl Parkhome focust op chalets bouwen en maatwerk. Je ziet dat de websites bij elkaar horen, maar toch hebben ze een andere inhoud.

Verder verschilt het aanbod van de chalets per park. Op elk park staan de chalets die op het betreffende park te koop staan uitgelicht. Maar omdat deze parken met elkaar verbonden zijn, komt het aanbod over alle websites heen weer terug.

Heb je ook een bedrijf, organisatie of onderneming met meerdere zussenbedrijven die eenzelfde uitstraling mogen hebben, maar toch uniek willen zijn? Neem contact op, dan denken we graag met je mee. Of heb je een andere technische uitdaging? We horen graag van je!

Deel dit blogbericht via