Hospitainer mockup

Hospitainer: een digitale oplossing in noodhospitalen

Hospitainer is een bedrijf dat noodhospitalen met bijbehorende medische materialen in de vorm van containers levert aan ramp- en oorlogsgebieden. Zij kwamen bij ons met de vraag: hoe kunnen wij patiëntgegevens op een makkelijke manier opslaan? 

Strategie

De werkomstandigheden zijn in ramp- en oorlogsgebieden totaal anders dan dat wij in Nederland gewend zijn. Er is slecht internet, transport is lastig of gevaarlijk en het is lastig om werknemers te begeleiden. Op dit moment worden patiëntgegevens vaak bijgehouden in papieren schriftjes. Dit maakt overdracht lastig en stimuleert verlies van gegevens. Vandaar dat Hospitainer ons heeft gevraagd naar een digitale oplossing te kijken. Maar wel een die zelfstandig werkt in deze zware omstandigheden.

Interactieontwerp

Voor het ontwerpen van de eerste versie van het prototype, stelden we samen met Hospitainer de volgende eis op: 

De digitale oplossing moet zowel offline als online werken. 

Er is weinig tot geen internetverbinding in de gebieden waar Hospitainer opereert. Daarom hebben we samen met Hospitainer besloten dat de digitale oplossing een een progressive web app moet worden. Een progressive web app werkt (offline) in de browser (zoals Chrome en Safari). Daarom is het een digitale oplossing die past bij de vraag van Hospitainer. Voor een app uit de App Store of Playstore is een internetverbinding nodig om de app of updates te downloaden. Dit is niet altijd het geval, vandaar dat deze optie afviel.

Verder moet de app offline werken. Ook moeten medewerkers offline een account aan kunnen maken en deelnemen aan een bestaande digitale Hospitainer-omgeving, met daarin patiëntgegevens. Zo kunnen zij deze inzien en aanpassen. Dit hebben we opgelost door in de fysieke Hospitainer een code te plaatsen waarmee de zorgmedewerkers toegang krijgen tot de digitale omgeving met patiëntgegevens.

Daarnaast hebben we met Hospitainer gekeken naar mogelijkheden om patiënten op een laagdrempelige manier te registreren. Dit kan door een digitaal formulier in te vullen met daarin de belangrijkste gegevens die door het medisch personeel verzameld wordt. Wanneer een patiënt bij een Hospitainer aankomt, kan de patiënt zijn/haar vingerafdruk scannen om te kijken of hij/zij al in het systeem staat. Deze automatisering zal veel tijd schelen in het opzoeken en registreren van patiëntgegevens.  

Een licht design voor Hospitaner

Het visuele design is licht en minimalistisch. Omdat de app offline werkt, is dit van belang. Daarnaast maakt de app een back-up in de cloud wanneer er een internetverbinding is. Bij een app met veel (zware) afbeeldingen en video’s duurt het langer om de gegevens te updaten. Door de app zo licht mogelijk te maken, is de app sneller klaar met updaten en zullen de patiëntgegevens dus sneller opgeslagen worden

Hospitainer mockup

Ontwikkeling

De grootste uitdaging van dit project was het vinden van een oplossing voor het gebruik van een digitale oplossing die offline te gebruiken is. Zorgmedewerkers die in dezelfde Hospitainer werken, kunnen bij de patiëntgegevens die zij op hun verschillende telefoons of tablets invullen. Dit kan omdat een lokaal netwerk wordt gebruikt. Dit houdt in dat alleen de mensen in een bepaald lokaal gebied, in dit geval een Hospitainer, met de juiste link in combinatie met een code toegang hebben tot de digitale patiëntgegevens. 

Bij een internetverbinding synchroniseert alle informatie naar de cloud. Deze back-up zorgt ervoor dat collega’s in andere Hospitainers ook bij de gegevens kunnen wanneer dit van belang is.

Bij Label Vier houden we wel van een (technische) uitdaging. Heb jij een project liggen of een oplossing nodig voor jouw website of app? Neem vrijblijvend contact op en kijk of wij kunnen helpen bij het realiseren van jouw vraagstuk. 

Deel dit blogbericht via