Peek, een app voor Wageningen University & Research om veldwerk leuker en leerzamer te maken

Teun Vogel en Jerry Maroulis van de leerstoelgroep Soil Physics and Land Management aan de Wageningen University & Research hadden het idee om een spel te maken waarbij studenten beter leren inschatten. Als de nieuwe, jonge studenten op de campus komen vinden ze het vaak lastig om de grootte van gebieden en hoogte van bijvoorbeeld bomen te schatten. Dit is echter essentieel in het veldwerk waar deze studenten mee te maken krijgen, namelijk het onderzoek doen naar grond en gebieden voor bijvoorbeeld boeren of overheden.

Brown Paper Sessies

App prototype

Samen met Teun en Jerry hebben Gerwald, Eric en Vincent er door middel van twee Brown Paper Sessies voor gezorgd dat we dit idee konden omzetten in een mooie app. Omdat er al een keer een pilot was gedaan met WhatsApp was er redelijk snel duidelijk waar de verbeterpunten lagen en hoe we de studenten meer betrokken konden krijgen bij de app.

Na de Brown Paper Sessies is er een prototype ontwikkeld waarmee we konden testen of de app aansloeg bij potentiële gebruikers. Het gebruik van een prototype is een snelle en makkelijke manier om dit snel te testen. Lees hier ook de blog van Gerwald over.

Ontwerp

Vanuit het netwerk van Label Vier hebben we een ontwerper geselecteerd die ervaring had met apps, maar ook met het maken van spellen. Zo is er een mooie balans ontstaan tussen een speels, maar ook strak en bruikbaar ontwerp. De ontwerper gebruikt hiervoor altijd de wireframes die getoetst zijn met het prototype. Daarnaast moest er ook een logo en huisstijl gemaakt worden die aansloot bij de app, maar ook bij de Wageningen University & Research. Het logo is hier een mooi voorbeeld van: De kleuren van de WUR en het concept ‘inschatten’ zijn hier mooi in meegenomen.

Ontwikkelen

Met een selectie van onze ontwikkelaars (Edwin en Nathanael samen met Mathijs, Joey en Niels van W3Worx) hebben we een app ontwikkeld voor Android en iOS. Deze app is een zogenaamde hybride app. Dit betekent dat er één stuk code gebruikt wordt voor Android en iOS, maar dat de app wel gewoon te vinden is in de appstores. Voor de beheeromgeving hebben we in dit geval gekozen voor WordPress. In dit geval was dit een ideale keuze vanwege de mogelijkheid om snel en makkelijk een beheeromgeving inclusief API te ontwikkelen. De API (de koppeling tussen de app en de beheeromgeving) wordt standaard opgeleverd inclusief documentatie.

 

Verdere ontwikkeling

Na het opleveren van de eerste versie is deze meteen in gebruik genomen voor verschillende veldtrip’s. Samen met Teun en Jerry zijn we nu aan de slag om de volgende versie te ontwikkelen waarin we de app en beheeromgeving nog verder gaan uitbreiden.

Deel dit blogbericht via